Бедуини застават срещу плановете на Израел да изсели над 40 000 души от домовете им

281851582_292233508001_100728bedouinvillage-3638645След като Европейският съюз неотдавна реши да спре субсидиите за всички израелски проекти в окупирания Западен бряг, вниманието на медиите се фокусира върху израелските селища там.

Онова, което привлича много по-малко вниманието на международната общност е израелският план за принудително изселване на десетки хиляди палестински бедуини от домовете им в южната част на пустинята Негев.

Във видеото от The Real News Network се споменава, че около 200 000 бедуини живеят в Негев, като половината от тях са в т.нар. “непризнати села”, съществували още преди 1948 година, когато се създава Израел.

Израел смята бедуините за натрапници и нарушители в собствените им земи, въпреки че са номинално граждани на Израел. Тел Авив отдавна отказва да свърже тези села към електрическата мрежа или да прокара течаща вода, да се изградят пътища, здравни клиники и училища. Вместо това, на 24 юни парламентът прие закон, който ще унищожи над 40 бедуински села.

Според плана за разрушаване, земята ще бъде конфискувана, за да се установят еврейски общности между арабските в западната и източната част на Негев.

Както видеото отбелязва, през 2005 година 30 000 бедуински домове са били разрушени. През 2011 година 1000 са разрушените домове. Според новия план до 40 000 души ще загубят домовете си.

Въпреки приетият закон, бедуинското население се мобилизира, за да се изправи срещу изпълнението на заповедите за разрушаване.

В същото време, правителството и медиите продължават с кампания срещу бедуините, наричайки ги престъпници, за да оправдаят разрушаването на домове и изселването.

За пример, във видеото се споменава депутатът Дани Данон – член на управляващата партия Ликуд, който заявява, че през 2011 година 1000 жени и момичета са били “прелъстени, отвлечени или поробени” от бедуините, въпреки че полицията не е записала дори един такъв случай.

Израелски организации за човешки права вече организират инициативи в подкрепа на бедуинското население.

Comments are closed.