Няма данни за трафик, няма камерунци, какво пък толкова се е случило…

Четирима задържани за грабеж  трафик на хора и блудство с бежанци   bTV НовинитеМай така излиза.

Според пресцентъра на МВР, четиримата мъже са задържани за грабеж, блудство и трафик на хора. Според прокуратурата,  доказателства за трафик няма. При претърсването на адреси – един от които на заложна къща в София, са открити някои от откраднатите от чужденците вещи и два газови пистолета, множество мобилни апарати и сим-карти на различни мобилни оператори, иракски банкноти и две пакетчета кокаин. Кой не си е свършил работата с тия доказателства?

Другата суха фактология е, че чужденците са петима, сред които жена на 28 години от Камерун. В групата има и гражданин на Мали. Наемат такси от София за Лом и към 20 часа вечерта спират в ломското село Ковачица. Към 1 часа жената подава сигнал, че с нея е извършено блудство и че е била ограбена: с около 500 евро, златни обеци и пръсени, мобилен телефон. Акцията на ГД „Национална полиция” се случва два дни по-късно. Двама от задържаните са баща и син, като бащата работи като таксиметров шофьор в София. Той е с най-много криминални прояви и родом е от същото село, а други двама са постоянни жители на Ковачица. Според полицията, престъпленията спрямо чужденците са извършени при неуспешен опит да бъдат изведени извън страната.

Това се знае от всички. Това, което не се знае е, какво се случи с тези хора? След полицейската акция са разпитвани от граничните власти във Видин, а вечерта са докарани да пренощуват в общинско жилище във Вълчедръм. Започваме да ги търсим от там. Полицията, разбира се, ни насочва към прокуратурата в Лом, където е досъдебното производство. Прокуратурата ни казва, че са във Вълчедръм. Обаче там понеже ги няма, звъним на прокуратурата отново и пак питаме къде са: „Вероятно са на разпит в полицията в Лом. Ще дойдат, но не можем да кажем кога.” Местните полицаи, разбира се, също нямат никаква представа кога и дали изобщо ще дойдат. Местната общинска власт обаче потвърждава, че й е искано разрешение за ползване на общинско жилище за две нощи, следователно трябва да дойдат. Междувременно всички най-главни и важни институции, които работят по случая, отказват да говорят и пред други колеги. И пак така междувременно вечерта идва и си отива, а чужденци няма и няма.

Скриха ги, като че ли те са престъпниците. Неглижираха случая главните и важни институции и не намериха данни за трафик на хора. Какво пък, чужденците са наели такси от София до Лом просто така. Въобще, какво пък толкова се е случило?

За Intidar, Рени Христова.
Рени Христова е журналист, базиран в Монтана. Тя следи отблизо случая с хванатите трафиканти. Нейн е и материалът за bTV, в който става дума за канала за трафик в ломското село Ковавица.

Comments are closed.