Кои са основните опозиционни групировки в Сирия и какви са целите им?

Статията е препечатана в MegaNews.bg

Насилието и военните действия в Сирия доведоха до създаването на различни групировки. Първоначално бунтовническите сили се свеждаха до наличието на Свободната сирийска армия (ССА), но от 2012 година насам това е променено. Всяка от групировките има своя идеология, спонсори, бойни части, социални програми и влияние. Докато в началото по-радикалните групи участваха наравно с бунтовниците от ССА, в по-късен етап се формираха отделни организации, които се противопоставят освен на силите на правителството, така и на силите на светските бойци от ССА. В резултат настана хаос, който доведе до отстъпване на ССА от отнетите от режима територии. В създалия се вакум радикалистки групи опитват да консолидират власт, като често се стига до сражения със ССА и дори екзекуции на бунтовнически командири. За да печелят влияние ислямисти прибягват и до отвличане на активисти, адвокати, доктори, както и нападения над офиси на съпротивата. Ето защо, към момента е правилно да се прави разграничение между бунтовници и ислямистки групи.

Гид на основните играчи в сирийската криза. 

Джабхат ал Нусра и Ислямска държава в Ирак и Сирия (ISIS), официално оперират в Сирия от януари 2012 и пролетта на 2013. Те са джихадистки групи, борещи се срещу сирийския режим. И двете групи прибягват до самоубийствени атаки срещу военни цели, привличат множество чуждестранни бойци и имат ясен религиозен отенък. Нусра е официален клон на Ал Кайда в Сирия, докато ISIS следва иракския джихадистки лидер, Абу Бакър ал Багдади.

Ислямският фронт е наскоро създадена организация – ноември 2013 – обединяваща седем различни ислямистки групи от сферата на салафисткия ислям. Нито една от тези групи не е определена като терористична и не изповядват джихадистка идеология. Ислямският фронт се появява в период, когато намаляват силите на Военен съвет на опозицията – към момента към 15 000 бойци.

Военният съвет е военен орган, създаден през декември 2012 година с цел координация  на операциите на Свободната сирийска армия, съставена от светски настроени офицери, дезертирали  от сирийската армия. ССА се бори за политически преход към демократична система, противопоставя се на джихадистките сили и отхвърля присъствието на чуждестранни бойци в Сирия. Въпреки това, ССА е чувствително отслабена поради липсата на подкрепа от Запада и постоянните атаки на джихадистки групи. Някои от бойците на ССА се присъединяват към радикалисти, заради убеждението, че са по-ефективни и организирани срещу режима.  Важно е да се уточни, че между самите ислямистки групи има конкуренция и разпределение на влияние, което води до сблъсъци помежду им. Също така има съмнителни препратки към възможни връзки между режима и някои бригади сред ислямистите.

ISIS – Ислямска държава в Ирак и Сирия

Сили: около 10 000, добре организирани; повечето са араби от С.Арабия, Тунис, Ирак и Либия.

Средства: идват главно от такси, събирани сред сунитски общности в Ирак

След поредица от зрелищни нападения срещу цели на режима и бързо нарастване на силите, ISIS изглежда се консолидира в крепостите си Рака, околностите на Идлиб и Алепо.

В началото ISIS бързо установи своя полиция и съдилища, които доведоха до сблъсъци със силите на Свободната сирийска армия и други групи в североизточните райони на Сирия. Организация протяга ръка към сираци и бездомни деца, като средство да подготвя бъдещи кадри и, разбира се, да се утвърди като организация, помагаща на нуждаещите се.

Има знаци, че групата се институционализира в районите, извоювани от Свободната сирийска армия, като все повече консолидира власт – монополизиране на ключови услуги като транспорт, образование, телекомуникации,  пекарни, като по този начин разширява влиянието си върху населението, загубило покъщината си при въздушните удари на режима.

Успоредно с това, ISIS постепенно налага по-строго прилагане на религиозното право в малките и средно големи градове. В дългосрочен план организацията може би ще изготви регионална програма с цел окончателен контрол над територии в северна Сирия. Това означава, че ISIS може да погледне към Северен Ливан. Като джихадистка група, организацията има за основна цел борбата срещу шиитския ислям за разлика от антизападния сентимент в Джабхат ал Нусра.

Джабхат ал Нусра

Сили: около 5 000, добре екипирани и ефективни; главно араби от Ирак, Сирия, Либия.

Средства: петрол, добиван в Сирия с договорки с местните общности в Източна Сирия.

Групата има ясен приоритет свалянето на режима в Дамаск. Подобно на ISIS, Нусра създаде свои съдилища, играещи роля в решаването на спорове с други бунтовнически групи.

Нусра се включи активно в предоставянето на обществени услуги, но за разлика от ISIS, не се стреми към монопол над операциите. Вместо това, Нусра организира и контролира услугите към местни групи. Джабхат ал Нусра също използва антишиитската реторика.

В дългосрочен план Джабхат ал Нусра би могла като организация да се изправи пред два основни варианта: съсредоточаване върху прилагането на религиозното право в Сирия или да се възползва от присъствието си в Южна Сирия и може би да опита дразнение към Израел.

Ислямски фронт

Сили: между 50 000 и 60 000, чуждестранни бойци, но и голям брой сирийци привличани чрез социална дейност; най-големите групи са Ахрар ал Шам и Джайш ал Ислям (Армия на исляма).

Средства: страни от Персийския залив, Саудитска Арабия.

Приоритет на Ислямския фронт е свалянето на режима в Сирия с прекратяване на неговата законодателна, изпълнителна и съдебна власт, заедно с военните и охранителни институции, както и преследване на всички, замесени с проливане на кръв на цивилни.  За тази цел групата, въпреки численото си превъзходство и по-умерените си позиции, все още се нуждае от подкрепа от страна на ISIS и Джабхат ал Нусра.

Ислямски фронт отхвърли мирните преговори в Женева – дори имаше заплахи да се преследват членове на опозицията, които ще присъстват на преговорите. Въпреки това, ако Саудитска Арабия има интерес в мирния процес, ще трябва да направи нужното, за да докара Ислямския фронт на масата.

Ислямски фронт призовава за ислямска държава и прилагане на религиозното право, но зачита правата на малцинствата. В дългосрочен план групата може да успее да придобие по-централна роля в политически аспект.  Според друга теория, Ислямския фронт може да се обърне срещу джихадистките групи.

Така погледнато, свидетели сме на процес, в който въоръжената опозиция се консолидира около три ислямистки групи – ISIS, Джабхат ал Нусра и Ислямски фронт – докато Свободната сирийска армия изглежда може сериозно да и необратимо да се маргинализира.

Появата на Ислямски фронт, най-многобройната ислямистка група с участието на над 51 отделни бригади, с подкрепата на Саудитска Арабия, представлява значителен обрат в сирийската криза. Рияд има вече сериозно влияние върху конфликта. Отношенията между различните групи са комплексни. Въпреки, че има съвместни операции, често се случва бойци на една или друга група да бъдат отвличани или убивани от конкурентна организация. Налице са и сблъсъци, свързани с установяване на контрол и влияние, както и поемане на повече ресурси – складове, хляб, гориво и т.н. Този нестабилен баланс на силите, където идеологията има значение, вероятно ще диктува събитията за момента. Остава да се разбере дали може Ислямския фронт да се обърне срещу джихадистите и респективно срещу Ал Кайда, с което да намалее влиянието на радикалите. Също така е важно да се проследи дали все пак Свободната сирийска армия няма да успее да се съвземе.

Още: Гид на основните играчи в сирийската криза.