Да убиеш Мухаммад Шата

BceleWQCcAA3waKМухаммад Шата, бивш ливански министър на финансите и посланик в САЩ, загина при атака над конвоя му с кола бомба в центъра на Бейрут. Взривът уби петима души и остави 71 ранени по данните на здравното министерство на Ливан. В близост са изгорени коли, цели стени са пострадали.

Никой досега не е поел отговорност за атентата. В последното си съобщение в Twitter Шата критикува Хизбулла, големият противник на самия Мухаммад Шата години наред.

От своя страна Хизбулла отговориха, че убийството на Шата може да е само в полза на враговете на Ливан. В последния си постинг в блога си от 5 септември, Шата пише: “Обединена и мирна Сирия, управлявана от Асад, е просто невъзможна.”

Дълго време Шата твърди, че е благослови, че насилието от съседна Сирия не се е прехвърлило в Ливан. За съжаление това не може да се каже, че е част от реалността. И убийството на Шата е най-пресният пример за това. Кореспондентът на Euronews в Бейрут, Али Ел Такаш, определи ставащото в арабската страна като “размяна на съобщения чрез бомби”, визирайки няколкото случая с атаки на цели, свързани с Иран, шиитски и сунитски ръководители.

Взривът, убил Шата, остави големи щети в Бейрут.
Взривът, убил Шата, остави големи щети в Бейрут.

Експлозията срещу Мухаммад Шата е част от поредица атаки из Ливан: двоен самоубийствен атентат, насочен срещу посолството на Иран в Бейрут, атентати с коли бомби в контролираните от Хизбулла южни части на ливанската столица, както и влошаване на ситуацията в северния град Триполи и по протежение на границата със Сирия.

Бившият министър-председател Саад Харири, на когото Шата беше старши съветник, обвини Хизбулла за убийството. Експлозията, която погуби Шата е в близост до мястото, където през 2005 година бе убит при друг атентат бившият премиер Рафик Харири. Следващият месец международен трибунал ще започне съдебен процес, обвиняващ агенти на Хизбулла за организирането на атентата. Някои анализатори виждат връзка между убийството на Шата – работил с трибунала и ООН – и задаващия се процес.

Шата, който е бил и посланик на Ливан в САЩ, никога не е криел политическите си възгледи. Той редовно публикува в Twitter и блога си атаки срещу Хизбулла и режима на Асад. Той критикува ливанската шиитска партия един час преди да бъде убит. Отношението му към Асад е дори още по-яростно, определяйки управлението в Дамаск като “безмилостна диктатура, държана единствено от иранската подкрепа срещу народното въстание.”

Но не тази реторика отличаваше Мухаммад Шата. Като политик от сунитската общност в Ливан и съюзник на фамилията Харири, атаката над него беше очаквана. Последиците от убийството на Шата, обаче, може да предизвика сериозен локален трус. В Триполи, традиционно обвързан с Харири и крепост на сунитите в Ливан, вече има затворени магазини в знак на скръб заради смъртта му. Самият град е на ръба – миналата нощ имаше поредна атака с гранати срещу военен конвой, а Human Rights Watch критикува липсата на адекватна реакция от страна силите за сигурност пред лицето на нарастващо насилие между сунити и шиити.

Стои също и въпросът дали сирийската криза ще се прехвърли към Ливан под формата на вътрешен конфликт. Шата се надяваше, че страната му може да остане извън спиралата на насилие в Сирия и, че само единни институциите в Ливан могат да удържат хаоса в държавата. Но мирът след убийството на Шата изглежда силно застрашен.