Бежанците са “невъоръжени нашественици”, изпратени от турците

rtx8qf0-thumb-largeМигрантите са “невъоръжени нашественици, оръжие в ръцете на турците”.

Това не са думи на Магдалена Ташева, макар че спокойно можеха да бъдат. Автор на горното изказване е депутат от гръцката партия “Нова демокрация”, при коментар относно трагичния случай от средата на януари, когато 12 жени и деца се удавиха при спорна операция на гръцката брегова охрана в близост до остров Формакос в Егейско море.

София Вултепси, представляваща консервативната партия в Атина от 2004 година насам, спомена случая със загиналите край Фармакос по време на телевизионен дебат на живо.

Атакувайки партията Сириза за участие в случая, Вултепси заявява, че основната опозиционна партия:

“…ни вбесява с корабокрушението край Фармакос. Те затвориха Атина. Дефилират с афганистанци, пакистанци и бангладешци наоколо. Дори не публикуваха едно изявление относно земетресението в Кефалония. По цял ден се разправят с “бежанци”, в кавички, които са в крайна сметка невъоръжени нашественици, оръжия в ръцете на турците.”

София Вултепси
София Вултепси

Вултепси, която е работила като журналист преди да бъде избрана за народен представител, твърди, че през 1995 година Турция обявява остров Фармакос за “окупиран от гърците” и го използва за “площадки, от които да изпраща мигранти”.

Водещи международни правозащитни организации, включително и Амнести Интернешънъл, Human Rights Watch и Агенцията на ООН за бежанците, призовават за пълно разследване на обстоятелствата около инцидента край остров Фармакос, при който се смята, че бреговата охрана не е направила нищо, за да спаси давещите се жени и деца.

В оспорваната операция на 20 януари, чиито детайли още са мистерия, са участвали кораб, хеликоптер и патрул. Бреговата охрана е забелязала лодката с мигранти на 1,5 морски мили от бреговете на Фармакос, където е бил спрял вероятно заради повреда.  Лодката била прикрепена към патрула, за да бъде изтеглена и при неясни обстоятелства двама души от мигрантите падат във водата. В паниката лодката се накланя и се преобръща, като загиват 9 деца и 3 жени. 16 души са спасени. Остава неясно защо бреговата охрана не е предприела нужните действия.

Остров Фармакос е използван често от контрабандисти да прекарват хора през Егейско море. Смъртните случаи са чести, а нерядко мигрантите са вкарвани в лодки, чиято вместимост не отговаря на броя на хората. Не са рядкост и случаите, в които бежанци от Сирия и мигранти са пребивани от гръцките власти.

В края на 2012 година Гърция затвори сухопътната си граница с Гурция с помощта на стена и полицейски патрули. В резултат на това човешкият поток се пренасочва или към границата с България, или – по-често – към Егейско море, където смъртните случаи са чести. Дойче веле заснеха документален филм за случаите, в които гръцката брегова охрана е избутвала в открито море лодки с бежанци и мигранти, а понякога е имало и стрелба.

Думите на Вутепси идват ден след като нейният съпартиец, министърът на обществения ред Никос Дендиас, се оплака от “качеството на мигрантите”, които Гърция привличала.

Вестник “Елефтеротипия” цитира думите на Дендиас по телевизия Skai:

“Качеството, разликата в културата на мигрантите, които получаваме, е трагично. Не очерням никого, но те са хора, които идват от съвсем различен свят. Мигрантите от Съветския съюз, отиващи в Швеция, имат някакво ниво. Ние трябва да се справяме с имигранти от Бангладеш и Афганистан, които имат различна култура, които идват от друг свят. Това е нашето нещастие.”

Думи, звучащи почти като онези от сдружението на едни интелектуалци, “1 ноември”, от 2011 година за японците и либийците. Помните ли? Припомнете си – тук.

Comments are closed.