Украйна, Молдова и Турция с най-рязък скок в глобалната класация на общности, живеещи в риск от масови убийства

put-logo„Население под заплаха” 2014 е на разположение за първи път като онлайн карта.

Украйна, Молдова и Турция са сред държавите в Европа с най-значим скок във възприеманата с международно одобрение глобалната класация „Население под заплаха” за тази година, съобщават от Minority Rights Group International (MRG). Сред страните от Централна Азия, Киргизстан и Таджикистан заемат видно място в класацията.

“Украйна направи скок в класацията на народите под заплаха след неотдавнашните събития в Крим и на изток”, заявява Марк Латимър, изпълнителен директор на MRG. „Но в цялата страна много малцинства днес се чувстват застрашени.”

Анексирането от Русия на Крим от територията на Украйна предизвика особена загриженост за кримските татари, коренно население от около 300 000 души, които са пострадали от насилствено разселване по време на съветския режим и постепенно са се завръщали към Крим. В атмосфера на заплахи, много татари не гласуваха в референдума от март 2014 г. за присъединяване към Русия, организиран от кримските власти.

Наличието на крайните националисти във временната администрация, която дойде на власт след падането на президента Янукович, и опитът за отмяна на законодателството за малцинствения език са тревожни сигнали за много от малцинствата в Украйна, включително и за етническите руснаци, както и за унгарци и румънци. Яростни протести на про-руските протестиращи в Източна Украйна ескалираха допълнително напрежението през април, включително със съобщения за нападения срещу ромски семейства от въоръжени маскирани мъже в Славянск.

Редица паралели съществуват между обстановката в Украйна и в Молдова, която също влезе в класацията на населението под заплаха през тази година. Етнически руските протестиращи в отцепилата се област на Приднестровието в Молдова призоваха за присъединяване към Русия, която има свои войски, разположени там.

“Руските власти са силно обезпокоени, че Молдова ще подпише споразумение за асоцииране с ЕС по-късно през 2014 г. – същият процес, който предизвика кризата в Украйна”, отбелязва Латимър.

Неотдавнашните демонстрации в Турция, другата държава, отбелязала значителен скок в тазгодишните индекс на населението под заплаха са знак за намаляващо търпение сред турската общественост при снижаващи се стандарти за управление. В същото време напрежението в кюрдския югоизток отново нарасна, като мирният процес е застрашен от застой.

Водещи политици се опитват да се вклинят в анти-имигрантските настроения в цяла Русия, раздухвайки враждебност срещу имигрантите. Идващи предимно от бившите съветски републики в Кавказ и в Централна Азия в търсене на работа, имигрантите живеят в до голяма степен затворени общности. Яростни бунтове избухнаха в южната част на Москва през октомври 2013 г., когато повече от хиляда души излязоха на улиците в Бирюльово след убийството на младеж с предполагаем извършител имигрант.

В Киргизстан има продължаващи случаи на произволно задържане, липса на съдебна защита, изтезания и изнудване. Етническият узбекски журналист Азимжан Аскаров получи доживотна присъда в политически мотивиран съдебен процес, последвал негови разкрития за нарушения на човешките права по време на етническия конфликт, който разтърси южната част на Киргизстан през 2010 година. В друг случай, също свързан с безредиците от 2010 узбек, арестуван за предполагаемата му връзка със смъртта на етнически киргизец, бе многократно атакуван по време на появата си в съдебната зала, което накара правозащитни организации да призоват властите да предотвратят спънките пред съдебния процес.

В Таджикистан държавният контрол над исляма се засилва след приемането на Закон за вероизповеданията през 2009. През март 2014 всички медресета (ислямски религиозни училища) с изключение на едно бяха закрити в резултат от национални кампании от страна на властите. Етническите узбеки, които възлизат на около 15 на сто от населението, съставляващи най-голямото малцинство на Таджикистан, са политически маргинализирани и разполагат само с 2 от 63 места в парламента. Налице е увеличаване на военното присъствие в изолираната Горно-Бадахшанска автономна област, населена предимно с памирци и етнически киргизи.

Проучването „Население под заплаха” се стреми да идентифицира онези народи или групи, които са най-застрашени от геноцид, масово убийство или други системни насилствени репресии през 2014 г., и за първи път стартира от днес от MRG като онлайн карта.