Евакуация на Хомс, бунтовниците се насочват на север след споразумение

10330416_750745471632184_3235885980124844682_nСирия, Хомс.

Бунтовниците бавно се изтеглят от централните части на Хомс, станал известен като “столицата на революцията” преди три години, когато там избухват първите масови протести срещу властта на Башар Асад.

Контролираното от ООН изтегляне беше потвърдено от Сирийската обсерватория за човешки права и проправителствените милиции на Национална армия за защита. Към 7 май 222 бойци са качени на автобуси, изтеглящи се към други части на града или извън него. Според доклади на активисти, евакуацията е спряла, но се очаква да бъде подновена скоро и над 2 000 души ще напуснат обсадените части на града. Някои от бунтовниците са се оттеглили към контролираното от опозицията селище Дар ал Кабира, на 5 км. от Хомс.

Евакуацията започна пет дни след като бунтовници и правителство се споразумяха за спиране на огъня. В стария град на Хомс са разположени между 2 200 и  2 400 бойци, отбраняващи ранени и цивилни. Пострадалите ще напуснат бомбардирания всекидневно Хомс след близо две години обсада на правителствените сили.

През последната година обсадата на Хомс се затегна и правителствените сили спряха хранителни доставки и медикаменти. Мнозина цивилни, заедно с бойците, страдат от глад – средство за сломяване на съпротивата, използвано от правителството и в Алепо, и в Дамаск.

Силите на опозицията ще се насочат на север, като продължават да контролират гъстонаселеният район Ал Уаер в Хомс. Силите на бунтовниците са разположени на 2 км. от Стария град на Хомс след евакуацията.