Медицинска помощ достигна град в Сирия след 18 месеца обсада

316117_mainimgСирия, Дамаск. Жизнено важни лекарства и медицински консумативи пристигнаха в обсадения град Дума за първи път от година и половина насам.

Два от камионите на Световната здравна организация (СЗО), натоварени с медицински материали са били част от конвой, достигнал Дума, един от бунтуващите се градове около столицата Дамаск.  Това е първата медицинска помощ пристигаща в селището от началото на обсадата, наложена от сирийската армия през ноември 2012 година.

Конвоят, организиран от редица агенции на ООН и сирийския Червен полумесец, донесе храна и други консумативи за жителите на града, който беше ударен от два въздушни удара по време на разпределението на помощите.

Служители на СЗО са се срещнали и с местни лекари и жители, пострадали от наложения с обсада град и недостиг на медикаменти.  Според първоначалните данни, поне половината от 50 000 население на Дума има нужда от хуманитарна и медицинска помощ, включително спешна хирургическа помощ и животоспасяващо лечение. Според СЗО местните медицински работници са работили и спасявали ранени при изключително трудни обстоятелства.

В района Източна Гута в околностите на Дамаск, има само седем функциониращи болници за население, възлизащо на над един милион, а като цяло в района има само една оперативна държавна болница за всеки 567 200 души.

През февруари бе приета резолюция на ООН, отнасяща се до незабавното предоставяне на хуманитарна и медицинска помощ за хората под обсада в цялата страна. Според правозащитни групи и ООН, милиони хора все още остават без лечение и храна, независимо от резолюцията.

В същото време, сирийският президент Башар Асад се готви за трети мандат от седем години, въпреки гражданската война в Сирия, отнела живота на близо 200 000 души.