С 97,7% от гласовете, Абдел Фатах ел Сиси е новият президент на Египет. Но…

Presidential candidate and Egypt's former army chief Abdel Fattah al-Sisi talks during a television interview broadcast on CBC and ONTV, in CairoБившият командващ на армията на Египет, Абдел Фатах ел Сиси, излезе с убедителна победа в президентските избори.

Първоначалните резултати (към 22:30 българско време), че Сиси е водещ в резултатите с 97,7% от гласовете пред неговия съперник от левицата, Хамдийн Сабахи, който спечели 2,2%.

Първоначалните резултати идват в атмосфера на притеснения на властите от ниската избирателна активност в Египет, която смаза надеждите на Сиси за ентусиазирана подкрепа от обществото.

Тарек ал Шибел, член на избирателната комисия, бе цитиран от вестник “Ал Ахрам” с данните, че 21 милиона души са гласували, или 39% от 54-те милиона имащи право на глас в страната.

На президентските избори през 2012 година, когато спечели Мохаммад Мурси, активността беше над 52%.

Заради ниската активност изборите бяха удължени с един ден. Избирателната активност е от ключово значение за Ел Сиси, тъй като той опитва да докаже на критиците си в страната и в чужбина, че свалянето на Мурси през юли 2013, първият свободно избран президент на страната, отразява волята на народа.

Само шепа избиратели са застанали пред урните днес сутринта. Масово секциите са пустеели. Критиците на Сиси заявиха, че липсата на ентусиазъм отразява дълбокото недоволство към Сиси, не само сред членовете на ислямистките фракции, но и сред голяма част от обществото, смятащо, че Сиси няма нужните решения да изведе Египет от кризата и ще върне страната към управление подобно на това на Хосни Мубарак.