Кои са Ислямска държава в Ирак и Сирия и какво искат те?

20140125_map503На 22 януари представители на сирийския режим и политическата опозиция се срещнаха в Швейцария по време на конференцията “Женева 2”. Целта на ООН с посредничеството на няколко държави, е да бъдат споразумени мерки, включително прекратяване на огъня, освобождаване на затворници и създаване на преходно правителство, като се изразиха надежди така да се прекрати войната, отнела над 160 000 живота. Политическото представителство от страна на опозицията беше оспорено от някои бунтовнически групи, сред които и известната Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС).

Какво знаем за тази група?

ИДИС възниква като издънка на Ал Кайда в Ирак следствие на американската инвазия в страната през 2003 година. Съставена от фундаменталисти, представители на сунитския ислям, целевата група за акции са американските части в Ирак, иракски шиити мюсюлмани и християни (и двете групи смятани за еретици). В акциите си ИДИС убива граждани от всякакви вероизповедания в безразборни нападения. Организацията разширява дейността си в Сирия, когато въстанието там се превръща във война между Башар Асад (подкрепен от шиитското лидерство на Иран) и бунтовниците, които той се опитва да смаже. Добре въоръжени и обучени, макар и със съмнителни и неясни източници на финансиране, ИДИС поемат контрола над източния сирийски град Ракка през 2012 година и разширяват постепенно територията си по протежение на границата с Турция. По това време редица чуждестранни бойци се стичат в Сирия, за да се присъединят към ИДИС.

Както подсказва името на ИДИС, интересите на групата и лидерът й Абу Бакър ал Багдади, надхвърлят Сирия. Нейните членове смятат, че мюсюлманите по света трябва да живеят в единна държава, управлявана от религиозното право. Войната и нестабилността в Сирия и Ирак дадоха възможност да се направи опит за установяване на власт на ИДИС в три съседни провинции от двете страни на сирийско-иракската граница.

Територията на ИДИС в Ирак и Сирия към юни 2014. Wikipedia
Територията на ИДИС в Ирак и Сирия към юни 2014. Wikipedia

Силите на ИДИС в Сирия разполагат с 7 000 бойци, които се грижат най-вече да консолидират властта на организацията в малките градчета и села в сирийската провинция. След като установят властта си, ИДИС са безпощадни в тактиката си за контрол. Сред първите действия, които предприемат са отвличания на журналисти, активисти и хуманитарни работници. Съществуването на ИДИС прави международната политика към сирийската гражданската война още по-сложна. На първо време, радикалите дават легитимност на думите на сирийския президент Башар Асад, че се бори срещу екстремисти. Западните правителства стават двойно по-предпазливи по отношение на въоръжаването на бунтовнически групи, за да не попадне оръжието в ръцете на ИДИС. С течение на годините дори ръководството на Ал Кайда намира методите на ИДИС за твърде крайни.  В същото време, мнозинството сирийци заявяват, че не са се борили в продължение на три години срещу Асад, само да бъдат контролирани от други автократи. Постепенно множество бунтовнически групи започват офанзива срещу ИДИС с променливи резултати.

И до днес основната пречка пред ИДИС е, че идеологията им не се споделя от мнозинството от мюсюлманите в Сирия и съседните държави.

На 10 юни ИДИС превзеха втория по големина иракски град, Мосул, като това предизвика вълна от бежанци – над 500 000 души напуснаха града заради четиридневното насилие. Развитието около ситуацията в Мосул може да следите и на страницата ни във Фейсбук.  

През Economist плюс допълнителен коментар.

Comments are closed.