В подкрепа на унгарските организации тормозени от правителството на Виктор Орбан

UntitledУнгарското правителство е започнало да се цели в неправителствените организации, занимаващи се с мониторинг на прозрачността на институциите в страната. Тъй като моделът, който се вижда в Унгария, е привлекателен за мнозина правителства в Централна и Източна Европа, ние от Intidar смятаме, че подкрепата за колегите, борещи се за свобода на словото, изразяването и свободния достъп до информация, е важно и задължително за всеки граждански активен човек. Ето защо блогът Интидар подкрепя гражданските организации в Унгария в техния апел, чиито превод може да прочетете по-долу. 

Политическата обстановка в Унгария се влошава след преизбирането на правителството, начело с Виктор Орбан. Последният показател за влошаването на политическата обстановка е прицелването в хуманитарните неправителствените организации и тези организации, занимаващи се с прозрачността на институциите.

Унгарското правителство ги обвинява в съюзничество с опозицията и в това, че са под чуждо влияние, тъй като въпросните неправителствени организации са били финансирани от Норвежкия фонд за гражданско общество. Сред тях са организации за прозрачност като K-Monitor и Atlatszo, които се занимават с проучването и документирането на случаи на корупция в Унгария. Open Knowledge поддържа комуникация с K-Monitor не само по въпросите за кампаниите Stop Secret Contracts и School of Data.

Open Knowledge е солидарна с унгарското гражданско общество и неправителствените организации. Заплахите, насочени срещу неправителствените организации, които се опитват да засилят лустрацията на правителството, са действия, които вредят на гражданското общество и демокрацията. Независимите организации на гражданското общество играят важна роля за регулирането на баланса в една демократична държава. Призоваваме правителството на Унгария веднага да прекрати целенасочения натиск над неправителствените организации.

Работата на K-Monitor по проучването на корупцията е важна и е в унисон с много инициативи на ОК за прозрачност, отчетност и борба с корупцията. Публична информация за действията на правителството и свобода за действия на гражданското общество е жизненоважна комбинация за подотчетност. Публичната информация за обществени поръчки, договори, бюджет и разходи е важна и помага на гражданите да разберат какво точно прави правителството им. Най-вече КМ събира такива данни, за да помогне на гражданите да разберат за какво харчи парите им правителството.

Ако се интересувате от тази тема, се присъединете към нашата глобална кампания за борба с правителственото тайно договаряне и подсигурете важната информация, която да подкрепи неправителствени организации като K-Monitor в тяхната дейност. (K-Monitor е член на коалицията stopsecretcontracts.org)

Превод за Intidar, Цветелина Джелепска