Как ИДИС разгърна силите си в Ирак? Хронология на военните действия в Ирак (9-16 юни)

Снимка от Туитър аканта на медия свързана с ИДИС - Al Baraka News. Войници от иракската армия са екзекутирани на сирийско-иракската граница. (AFP)
Снимка от Туитър аканта на медия свързана с ИДИС – Al Baraka News. Войници от иракската армия са екзекутирани на сирийско-иракската граница. (AFP)

Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС) – която в момента контролира големи части от Ирак и Сирия – е войнствена организация, искаща да се отдели от Ал Кайда, създадена в разгара на войната в Ирак, настъпила след американската инвазия през 2003 година.

Групата стана известна, след като въстанието срещу управлението на сирийския президент Башар Асад привлече чуждестранни бойци и завземането на територии в разкъсваната от гражданска война страна. ИДИС се прочуха със своите ужасяващи методи за контрол над населението в провинция Ракка.

Основната цел на ИДИС е да бъдат завзети колкото се може повече територии в Сирия и Ирак, и да бъде наложено суровото тълкувание на религиозния закон, като същевременно се създаде единна ислямска държава от Средиземно море – при Ливан – до границите на Иран. Към момента силите на ИДИС се оценяват на 12 000 бойци, някои идващи от Европа, Пакистан и Чечения.

(Кои са Ислямска държава в Ирак и Сирия и какво искат те?)

ИДИС се ръководи от родения в Ирак Абу Бакър ал Багдади, известен и като “Невидимият джихадист”. САЩ са отредили 10 милиона долара награда за главата му, въпреки неговата неуловимост – доказва го фактът, че досега има само две известни негови снимки.

И в Сирия, и в Ирак, радикалите от ИДИС се възползват от репресивния апарат на правителствата в Багдад и Дамаск, следствие на който голяма част от населението се настройва срещу управлението на Башар Асад и Нури ал Малики. В Ирак, конкретно, Малики 8 години подред установява политика на “лов на вещици” – натиск върху сунитското население в Ирак, като арестите са често явление – без съд и присъди.

На 9 юни Мосул, вторият по големина град в Ирак, падна в ръцете на ИДИС. Бунтовниците установиха контрол над държавни служби, полицейски участъци и летището, като над  500 000 души избягаха от града заради сблъсъците.

(Какво се случи в Мосул?)

Мосул често се смята за стратегически град, тъй като е кръстопът между Ирак и Сирия – както и заради запасите си на петрол. Междувременно, сунитските бунтовници се установиха в град Байджи, където се намира най-голямата рафинерия в Ирак, и подпалиха Съдебната палата, както и местното полицейско управление, след като освобождават арестуваните там.

Дейността на ИДИС продължи да се разгръща, като на 11 юни превзимат турското консулство и отвличат ръководиеля на мисията, заедно с 24 души от персонала. След това групата продължава настъплението си. В същия ден, отряди на ИДИС достигат и родния град на Саддам Хюсеин – Тикрит.

ИДИС продължават настъплението си към град Самара, където иракската армия отново захвърля оръжието си и предава града. От Самара и действат иракските сили за сигурност, опитващи се да възстановят контрол върху падналите селища.

На 12 юни иракската армия отвръща на ударите, когато специални части превзимат отново рафинерията в Байджи, което позволява да се възстанови производството на петрол. Бунтовниците са прогонени след три часа битки с племената, полицията и жители на града.

В същия ден, кюрдските бойци – пешмерги – идващи от автономният Иракски Кюрдистан, поемат контрола върху град Киркук, изоставен от иракската армия.

Все пак, иракските сили продължават да държат ключови позиции. В петък, 13 юни, ИДИС атакува градовете Джалаула и Саадия, където са отблъснати от кюрдските части. В същото време иракската армия отвоюва град Мукдадия – намиращ се на 80 км. северно от Багдад – с помощта на шиитски милиции.

На 14 юни, сблъсъци избухнаха между ИДИС и иракските сили за сигурност в градовете Ишаки и Дуджаил. Армията запазва контрол над Ишаки, за да осигури път между Багдад и Тикрит и Мосул на север. В Удхаим, разположен на 90 км. северно от Багдад, шиитските милиции и полицията влизат в сблъсъци с екстремисти, които малко по-рано са завзели местната сграда на общината.

На 16 юни, ИДИС превзема град Тал Афар в провинция Ниневия. Жителите твърдят, че градът е паднал след тежки битки, взели жертви и от двете страни. Тал Афар е важен откъм логистична гледна точка между режимите в Сирия и Ирак.

Следете последните новини от Ирак на нашата Фейсбук страница