След Ирак, Йордания може да е следващата цел на ИДИС

Членове на племенните общности в Багдад се включват към силите за сигурност в борбата срещу ИДИС.
Членове на племенните общности в Багдад се включват към силите за сигурност в борбата срещу ИДИС.

Ислямска държава в Ирак и Сирия, стимулирани от последните си успехи в Ирак, иска да разшири влиянието си в региона. Съобщенията, че иракските сили са се оттеглили от западните градове, близки до границата с Йордания, кара Хашемитското кралство да се чувства уязвимо. Аман със сигурност представлява интерес за джихадистите, където имат дълги традиции.

Въпреки това, Йордания ще бъде трудна хапка за ИДИС. Групата има способността да организира терористични атаки в страната, но и има редица фактори, които пречат на организацията да се затвърди в Йордания, както в Ирак и Сирия.

(Въздействие на кризата в Ирак над ситуацията в Сирия)

На 15 юни изданието Jordan Times съобщава, че Аман подсилва сигурността си по границата с Ирак на фона на опасенията, че ИДИС се насочва към кралството. Цитирайки неназовани източници сред ислямистите, в новината се добавя, че джихадистката група е установила клон в рамките на кралството като част от плановете за създаване на държава, управлявана от ИДИС.

Намерението на екстремистката групировка да разшири дейността си в Йордания следва геополитическата логика в региона. След атаките в Ирак и контролирането на значителни територии в Сирия, групата може да опита да навлезе от две посоки. Йордания е единствената посока за разширяване на територии за ИДИС – на север няма как заради Турция, нито пък може към Ливан. Но в Йордания групата е изправена пред значителни предизвикателства.

(Кои са Ислямска държава в Ирак и Сирия и какво искат те?)

За начало, йорданският режим е много по-стабилен от този в Сирия или Ирак, и неговите сили за сигурност се оказаха значително  по-ефективни. Освен това, Йордания има силна подкрепа от страна на САЩ и Саудитска Арабия, особено след като кралството се превърна в критична точка за подкрепа за сирийските бунтовници. Вашингтон и Рияд могат да предоставят финансова, разузнавателна и военна помощ на Аман. Но Йордания също е и ключово убежище за бунтовниците.

(Как ИДИС разгърна силите си в Ирак? Хронология на военните действия в Ирак 9-16 юни)

В Йордания отдавна има значително салафистко и джихадистко присъствие. От началото на гражданската война в Сирия, джихадисти се движат по границата между Йордания и Сирия. Аман се опита да се справи с този трансграничен трафик, но не се справя особено добре.

Йордания е родната страна на Абу Мусаб ал Заркауи, основател на организацията, която по-късно се превръща в Ислямска държава в Ирак и Сирия. Въпреки това, джихадисткия контингент в Йордания в момента е представен от сили, враждебни на ИДИС – главно Ал Кайда и нейният сирийски съюзник Джабхат ал Нусра. Въпреки, че ИДИС има свои поддръжници в Йордания, най-известните идеолози на джихадизма в страната – като Абу Мохаммад ал Макдиси и Абу Катада – критикуват ИДИС за крайните мерки, които използват. Това, от своя страна, създава разногласия и в джихадистките редици в Сирия.

Опонентите на ИДИС се притесняват от маневрите на групата, като например масовите убийства на шиити и настояването за налагане на по-строги ислямски закони в контролираните райони – действия, които има опасност да отчуждят местните жители. През септември миналата година, лидерът на Ал Кайда, Айман ал Зауахири, издаде специални разпореждания по въпроса с ИДИС, призовавайки джихадистки бойци да се въздържат от убийства и набези върху шиитски и суфистки общности, освен ако те не започнат сблъсъци.  Зауахири изрично подчертава и, че християнското население, сикхите и индусите, живеещи в мюсюлманските земи, да не бъдат заплашвани. Края на разпоредбите на Зауахири съдържат наставления бойците да не използват самоубийствени атентати срещу цивилни и други мюсюлмани.

(Какво се случи  в Мосул?)

ИДИС открито отхвърли този призив. Предшественика на групата, Ал Кайда в Ирак, въпреки търканията с джихадистите в Йордания, беше в състояние да организира нападения в страната, включително атентати през 2005 година срещу хотели в Аман, както и убийството на американския дипломат Лорънс Фоли прези 2002 година. Сега, когато способностите на групата са се увеличили значително, със сигурност може да извърши нападения в кралството, ако поиска.  ИДИС ще трябва да прецени сегашната си позиция, особено в светлината на тласъка си в Ирак, и да реши дали е в неин интерес да започне операция в Йордания или да изчака, докато се консолидира в Ирак и устои на контраофанзивата на шиити и кюрди.

Stratfor

Следете последните новини от Ирак на нашата Фейсбук страница.