Военните действия няма да помогнат срещу екстремистите от ИДИС

Saudi-Arabia-Sunni-Caliphate-300x154Саудитска Арабия даде сигнала, който мнозина очакваха предвид ситуацията в Ирак: екстремистите са достигнали границата на кралството. Ал Кайда е на един хвърлей от три страни – Турция, Йордания и Саудитска Арабия. Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС), най-крайната фракция на Ал Кайда, впоследствие влязла в противоречие с лидерството, мобилизира силите си, за да застане срещу правителството на Башар ал Асад, а от скоро и срещу правителството на Нури ал Малики. ИДИС изгради армия от стотици атентатори самоубийци от различни националности, всички готови да се върнат в своите страни, за да продължат делото си и извън Близкия изток.

Подобно на това, което се случи в Сирия, онова, което става сега в Ирак, е истинска революция срещу религиозното фаворизиране и авторитарното управление. Ал Кайда се включи в тази революция под много имена: ИДИС, Фронт ал Нусра, Ахрар ал Шам. Те заявиха подкрепа за потиснатите хора, докато не излязоха на световната сцена със собствените си възможности и искания.  Групировките използваха гнева на милиони в Сирия и Ирак, както и онези сунити от Индонезия до Великобритания, за да постигнат целите си. Днес ИДИС са истински телевизионни звезди.

За да се разбере безпрецедентното и бързо развитие, трябва да сме наясно, че има два враждуващи лагера, на чиято стана не можем да застанем: основаните на религиозно фаворизиране правителства на Малики и Асад, от една страна, и ИДИС и неговите терористични филиали, от друга.

Турция, която първа се почувства объркана между сирийски националисти и ислямистки екстремисти, най-накрая реши да затвори границите си за ислямистки терористични групи, заявявайки, че застрашават сигурността й, а не тази на режима на Асад. Йордания и Саудитска Арабия отличават умерената Свободна сирийска армия от терористичните ИДИС и Фронт ал Нусра, въпреки факта, че и трите групи са срещу режима на Асад.

Как можем да съберем съперниците Асад, Малики, ИДИС и Фронт ал Нусра на едно място? Всъщност ако не бяха Асад и Малики, ИДИС и Нусра не биха съществували. Повечето от техните лидери са били задържани в сирийските и иракските затвори, преди да бъдат освободени от властите, вярвали, че тяхното освобождаване ще разбърка картите на игралната маса. И наистина тези карти бяха разбъркани: Турция, Йордания и Саудитска Арабия обявиха готовността си да се борят срещу тези терористични групи.

Няма никакво съмнение, че всички регионални и международни заинтересовани страни, са наясно с това, което се случва. Със сигурност ще станем свидетели на колективна дейност на международно военно и политическо ниво. Това най-вероятно ще доведе до военен лагер, който ще води по-мащабна война срещу подобни групи.

Независимо от това, проблемът е все още политически, тъй като всяка държава възприема опасността от различен ъгъл. Всички са против тези терористични организации, но всеки вярва в различни решения на проблема. САЩ са изправени пред две конкуриращи се визии: да преговаря с Иран и да оправи отношенията си с Техеран, и в същото време да продължава да застава срещу режимите на Асад и Малики. В същото време, европейските държави и страните от Персийския залив, вярват в промяната и, че без централизирана власт, приемлива за Сирия и Ирак, би било невъзможно да се премахнат екстремистките групи. Следователно, трябва да се наложи политическо решение в Ирак и Сирия; сунитите трябва да бъдат мобилизирани в борба срещу екстремистите.

Страните от Персийския залив смятат, че борбата срещу Ал Кайда ще успее само чрез сътрудничество между сунитските общности на Ирак и Сирия, тъй като това ще гарантира изкореняването на терористичните групи. Това ще спре международните симпатии на сунити в други държави към ИДИС и идеологията им. Въпреки това, политиката на фаворизиране от страна на Асад и Малики, създава хаос. Вероятно решението се крие в силно централизирано правителство, което да поддържа добри отношения със Запада, договорено преди това и с Русия. Възможен вариант, стига да има политическа воля за това.

Ограничаването на решенията до военни действия срещу ИДИС няма да има успех, както се вижда от неуспеха от 2001 насам. ИДИС ще се разпространява благодарение на хаоса и базираните на определени общности правителства, които искат да изнесат проблемите си навън, за да могат да оцелеят по-дълго.

По материали на Al Arabiya и  Asharq al-Awsat. 

Comments are closed.