Трансформация насред отстъпление?

Преди няколко дни ИДИС (Ислямска държава в Ирак и Сирия) се превърна в ИД (Ислямска държава), която се провъзгласи за “халифат” начело с новия “халиф” Ибрахим (Ибрахим Аууад Ибрахим Али ал-Бадри ал-Самарри по-известен като Абу Бакр ал Багдади). Като оставим на страна факта, че титлата халиф не се взима, а се дава и, че от последния легитимен халиф до днес са минали повече от 700 години, тази любопитна трансформация на една екстремистка групировка в държава, имаща претенцията да е обединителен център на мюсюлманите по света е повече от любопитна. Но това, което е по-любопитно, е моментът, в който идва тази чудодейна трансформация.

След като в последната седмица на юни ИДИС достигнаха своя териториален зенит в Ирак (виж следващата карта)

Ситуацията в Ирак към 30 юни, 2014г.
Ситуацията в Ирак към 30 юни, 2014г.

екстремистите се натъкнаха на ожесточена съпротива и от страна на правителствените сили и от страна на  кюрдите. Последните си върнаха контрола над Киркук на 30ти юни и обявиха намерението си да продължат офанзивата. Същевременно, правителствените сили успяха да изтласкат силите на ИД ( до 29 юни – ИДИС) по направлението Багдад-Самара-Тикрит. Въпреки че офанзивата в Тикрит не успя да донесе контрол над целия град, позицията на ИД остава нестабилна, а правителството в Багдад комплектува нова войскова част в Самара, която може всеки момент да атакува Тикрит и да прекърши съпротивата на екстремистите.

Ситуацията към 03,07,2014г.
Ситуацията към 03,07,2014г.

Както е явно, ИД губят позициите си в провинциите Дияла и Салахаддин, а контролът им над пустинните зони в Анбар не е абсолютен, особено в териториите на север и северозапад от Рамади.

Така остава открит въпросът дали обявяването на халифата, публикуването на бруталния филм “Звън на мечове” и призивите към световния ислям не са само гръмки викове, които да отклонят вниманието от болезнения факт, че силите на ИД може и да са се разтеглили прекалено много в опита си да поставят на колене Ирак, откривайки своите флангове за контраатаки от страна на правителството на Малики и на Кюрдското регионално правителство.

Следващите дни ще ни разкрият дали това наистина е така, или оперативният гений, който помага на ИД да воюват на поне пет фронта, без силите им да колабират не крие още някой коз в ръкава си….