Още 12 държави членки на ЕС предупреждават бизнеса да не влиза в делови отношения с израелските селища

israeli-settlements-eu-business.siНа фона на нарастващото напрежение между палестинци и израелци още 12 държави от ЕС се присъединиха към европейската “тежка артилерия” – от сорта на Великобритания, Германия и Франция, обръщайки внимание на своите граждани да се въздържат от бизнес-отношения с израелските селища на окупираните палестински територии.

Групата на тези, които издадоха предупреждения към гражданите си, включва: Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Словакия и Словения.

Европейските нации счетоха, че израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, Газа и Голанските възвишения са незаконни и препятстват мирното уреждане на израелско-палестинския конфликт. Те предупредиха, че участието в бизнес-дейности в тези райони носи както финансови, така и рискове за репутацията на инвеститорите.

Европейските държави изтъкнаха също, че “ЕС няма да признае никакви промени в границите отпреди 1967 г., включително по отношение на Йерусалим, различни от тези, за които страните са се споразумели.”

Според ирландското Министерство на външните работи: “Финансови трансакции, инвестиции, покупки, доставки както и всякакви други икономически дейности (включително услуги като туризъм) в израелските селища или облагодетелстващи израелските селища, влекат след себе си юридически и икономически рискове, произтичащи от факта, че съгласно международното право израелските селища са построени върху окупирана територия и не са признати за легитимна част от територията на Израел.”

“Това може да доведе до спорни права на собственост върху земя, вода, минерални или други природни ресурси, които биха били обект на покупката или инвестицията”, посочва Министерството и добавя, че в случай на спор “би било много трудно за държавите-членки да осигурят национална протекция на техните интереси.”

Досега 17 европейски държави са отправили подобни съвети към своите граждани. По-рано тази седмица свои комюникета публикуваха Франция, Италия и Испания; Германия и Великобритания го направиха преди няколко месеца. Латвия очаква да се присъедини към групата по-късно тази седмица, а Полша и Швеция вероятно ще го направят в близко бъдеще, според “Хаарец”.

Същевременно няколко други нации от ЕС, включително Кипър, Литва, Естония, България, Румъния, Чехската република и Унгария, дадоха да се разбере, че не възнамеряват да отправят предупреждения по този въпрос, пише израелският вестник.

Израелската заселническа политика беше сред ключовите пречки в дългогодишния израелско-палестински проблем.

Американският държавен секретар Джон Кери даде да се разбере, че одобряването от страна на Израел за строителство на повече от 700 нови жилищни единици в Източен Йерусалим – който палестинците искат за столица на тяхната държава – е било сред причините, довели до дерайлирането на априлските мирни преговори. Дерайлиралите преговори бяха резултат от осеммесечните усилия на Кери да посредничи за израелско-палестинско мирно споразумение.

По-рано американският дипломат бе заявил, че двете страни са предприели стъпки, които не подпомагат напредъка. Впоследствие обаче, при явяването си пред Сенатската комисия по външни отношения, той каза: “Тъкмо когато те бяха на път може би да го постигнат, бяха обявени 700 заселнически единици в Йерусалим, и хоп!, като че ли това беше моментът.”

Въпреки засилващите се международни критики срещу селищата на окупираните територии, на 5 юни Израел обяви плановете си да строи още 1500 жилища в тези райони.

Статията е публикувана в RT. Превод на Мая Ценова.