Алжирци искат сигурност след осем месеца местно насилие

1707-AlgerieGhardaiaОт декември 2013 година алжирският град Гардая е свидетел на продължаващо насилие между етническите и религиозните групи в града. Той е дом на арабски и берберски общности. Недоразуменията между групите и преди са довеждали до напрежението, но сегашната криза е безпрецедентна.

За първи път в историята на града национални войски са разположени, за да пазят мира. Въпреки присъствието на силите за сигурност в Гардая от януари насам, сблъсъците и убийствата продължават. От декември 2013 насам, най-малко 10 души са загинали, стотици са ранени, а над 1 400 домове са разрушени.

Всяка група обвинява другата за ескалацията на насилието, но някои предполагат, че наличието на външни екстремистки сили е в основата на проблема. Салафистки групи, които вярват в стриктното придържане към нормите на религията, са обвинявани за напрежението в Гардая.

В резултат, въпросът предизвика демонстрации, организирани от мозабитското население (берберска общност, основала Гардая) и от движението “Баракат”, опозиционна на президента Бутефлика група. Демонстрантите наскоро протестираха под лозунгите “Достатъчно несигурност!, “Достатъчно несправедливост!” и “Корумпираният режим е равен на слаба държава!”

В международен план, конфликтът предизвиква гнева на берберски общности, които са мнозинство в Сахел и околните на Алжир държави.  В знак на солидарност с населението в Гардая, бербери от Мароко организираха седяща стачка пред алжирското посолство в Казабланка, за да протестират срещу международното мълчание по въпроса.

Кризата предизвика вниманието на Бутефлика, който се видя принуден да свика Съвета за национална сигурност, който трябва да намери решение. Въпреки, че подобна мярка предполага, че ситуацията се е влошила, вътрешният министър наскоро заяви, че “градът се движи към сигурност и стабилност”. Правителствен план беше разработен за разрешаване на конфликта, включително са предвидени инвестиции в размер на 31 милиона щатски долара, за да се развие икономиката на региона и да бъдат възстановени засегнатите сгради.

Докато конфликтът  в Гардая е местен и не е свързан с други населени места в Алжир, той представлява значителен проблем за националното ръководство. След гражданската война от 1990те години, Алжир се опитва да се представи като стабилна нация насред масовите протести и конфликти из региона. Като се има предвид огромният и до голяма степен ненаселен южен регион на страната, потенциалното движение на терористични групи в Алжир притеснява международната общност. Използвайки този страх, Алжир се превърна в основен съюзник в борбата срещу тероризма на Запада. Ако лидерите на нацията не успеят на разрешат покални конфликт и да възпрат ръста на екстремизма в своята вътрешност, Щатите и други спонсори на средства за борба с тероризма може да решат, че Алжир вече не е надежден партньор, който беше доскоро.

Статията е публикувана първоначално в сайта Muftah.org. Автор е Алекс Ръсел.