В разговор с Нетаняху, Обама призовава Израел да прекрати въздушните удари

20140729-133719Изтекъл запис на телефонно обаждане на Барак Обама до израелският премиер Бенямин Нетаняху попадна в израелския Channel 1, който публикува част от разговора.  Times of Israel пуснаха английски превод на транскрипта.  В този разговор, провел се на 27 юли, Обама настоява Израел да спре едностранно всички военни действия в Ивицата Газа. 

Барак Обама: Настоявам Израел да се съгласи незабавно на едностранно прекратяване на огъня и спиране на всички офанзивни действия, и по-специално въздушните удари.

Бенямин Нетаняху: И какво ще получи в замяна Израел за прекратяване на огъня?

Обама: Вярвам, че Хамас ще прекрати своя ракетен обстрел – мълчанието ще бъде посрещнато с мълчание.

Нетаняху: Хамас наруши всички предишни прекратявания на огъня. Това е терористична организация, посветена на унищожаването на Израел.

Обама: Повтарям и очаквам Израел да спре всички военни действия едностранно. Кадрите от унищожението в Газа дистанцират света от позицията на Израел.

Нетаняху: Предложението на Кери беше напълно нереалистично и дава на Хамас военни и дипломатически предимства.

Обама: В рамките на една седмица от края на военните действия на Израел, Катар и Турция ще започнат преговори с Хамас, въз основа на споразуменията от 2012, включително ангажимента на Израел да премахне напълно обсадата и ограниченията за Газа.

Нетаняху: Катар и Турция са най-големите поддръжници на Хамас. Невъзможно е да се разчита на тях, че ще бъдат справедливи медиатори.

Обама: Вярвам на Катар и Турция. Израел не е в позиция, в която може да избира своите посредници.

Нетаняху: Против съм, защото Хамас може да продължи обстрела с ракети и да използва тунелите за терористични атаки.

Обама (прекъсва Нетаняху): Топката е в ръцете на Израел и трябва да бъде сложен край на всички военни дейности.

Журналистът от BBC Пол Данахар съобщава, че Държавният департамент е излязъл с изявление, че “ако разговорът между Барак Обама с премиера Бенямин Нетаняху е наистина изтекъл в израелския Channel 1,  това представлява тежко нарушение към личен разговор”. Говорителят на израелския премиер съобщи, че “разговорът няма нищо общо с реалността”.