Китай откъсна Източен Туркестан от света

dogu-turkistan-cin-bayragi-795x397Населението на Източен Туркестан (Синдзян – уйгурският автономен регион) отново стана жертва на насилие и геноцид като последица от забраната за спазване на пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан от страна на китайското управление. Всяка връзка с района на Яркент беше преустановена, след като в първия ден на Рамадан бяха извършени нападения над забулени жени, последвани от протести, на които китайското управление отвърна с огън, в резултат на който много голям брой уйгури бяха убити.

Най-широкият административен регион на Китай – Източен Туркестан (Синдзян), който се води официално като автономна република, всъщност е жертва на жестоката и репресивна китайска политика от години насам.

В Източен Туркестан два пъти бива основана република през 1933 г. и после отново през 1944 г., а през 1949 година регионът е окончателно окупиран от Китай.

Уйгурите живеят в земите, които днес са известни като ‘’Синдзян’’ – име, дадено на 1 октомври 1955 г. с признаването на региона за автономен в административната структура на Китай, а столицата му Урумчи се споменава редом със събитията от 5 юли 2009 година, когато уйгурите за пореден път бяха подложени на геноцид.

bpcthbriuaacmnra5a7b2c0c77edf42Систематична асимилация

Според данните от преброяването на населението през 2000 г. уйгурите представляват приблизително 45% от общо 20 милионното население на Източен Туркестан. През петдесетте години на двайсти век обаче, техния брой е отговарял на около 80% от общото население. Демографският баланс в региона постоянно се променя в резултат на асимилационната политика на Китай, например чрез контрол върху раждаемостта и преселниците. Големи усилия се полагат за изселването на уйгурите в други региони, а на тяхно място Китай целенасочено заселва нови жители от основната китайска етническа група Хан.

Ходенето на джамия е забранено

Според забраната членове на комунистическата партия, лица под 18 години, жени, ученици, работници и бюрократи не могат да посещават джамии. Забраната е от миналата 2013 година и включва също всички обичаи, свързани с молитвата (намаз).

Тъй като не им е позволено да се придвижват свободно извън страната, мюсюлманите нямат паспорти и не могат да отидат на хадж – поклонение в свещените Мека и Медина.

Тук Китай тества своите ядрени оръжия

Сред най-големите проблеми за Източен Туркестан са ядрените експерименти на китайците. Предполага се, че в периода 1966-1997 г. в региона са били тествани десетки ядрени оръжия. В резултат на това се създават предпоставки за раждането на деца с увреждания и за появата на различни ракови заболявания.

Принудителни аборти

Според закона в Източен Туркестан семействата, които живеят в града имат право на едно дете, а тези на село – на две. При неспазването на този закон бременните жени биват принуждавани да абортират.

Въстания и геноцид

Въстанието в Урумчи срещу подтисническата политика на Китай на 5 юли 2009 година бе потушено по изключително кървав начин от страна на китайските въоръжени сили. Според китайски източници са загинали 200, а според самите уйгури броят на загиналите надвишава 5 000. От събралите се на последвалите протести са били арестувани хиляди други. Същата година “Амнести Интернешънъл” поиска да бъде обявен публично броя на осъдените на смърт и екзекутирани затворници, но Пекин отвърна с мълчание.

В региона продължават арестите и смъртните присъди. Задържаните заради обвинения от характера на ‘’членство в ислямска терористична организация’’ биват екзекутирани. Броят на тези присъди е неизвестен.

Провокацията

Заместник-председателят на Световния уйгурски конгрес, който също така е и главен председател на Дружеството за култура и подкрепа на Източен Туркестан, Сеит Тюмтюрк подчерта в интервю за Yeni Şafak, че забраната за пост по време на Рамадан е целенасочен план – провокация от страна на Китай.

Обявена е забрана за излизане на улиците

Сеит Тюмтюрк ни информира и за това какво е станало след кървавите протести по време на Рамадан.

В момента в района е обявен военен режим, забранено е излизането на улиците, няма електричество и са прекъснати всички телекомуникационни мрежи. Според някои източници геноцида продължава и има стотици убити.

‘’Страдаме за Газа и Сирия и сме съпричастни с болката на братята и сестрите ни там.’’- това каза Сеит Тюмтюрк, като подчерта със съжаление, че светът не обръща никакво внимание на случващото се в Източен Туркестан. Тюмтюрк призова Организацията за ислямско сътрудничество и всички организации за правата на човека да изпълнят дълга си.

Статията е публикувана в Akademik Perspektif. Превод за Интидар, Цветелина Джелепска.

Comments are closed.