Изненадваща офанзива на ИДИС към кюрдските територии

TOPSHOTS-IRAQ-CONFLICTКюрдски командири и наблюдатели останаха изненадани от офанзивата на ИДИС в северната част на Ирак миналия уикенд, в което напредване групировката иззе контрола над няколко важни за кюрдите районаи.

Доклади от 2 и 3 август посочват, че бойци на ИДИС контролират дузина селища в северен Ирак и са близо до завземането на най-големия иракски язовир.

Според новинарските агенции, ИДИС са завзели град Заммар след силна съпротива от Пешмергите, военните сили на Иракски Кюрдистан. Завзет е и град Синджар. Освен тези градове, ИДИС има контрол и над петролните полета в Айн Залах. Така ИДИС придобива власт над територии, съединяващи границите на Сирия, Турция и Ирак.

Говорителят на иракската язидска общност съобщи, че около 40 000 души са били принудени да напуснат областта, след офанзивата на ИДИС. Язидите са едно от религиозните малцинства, попаднали под ударите на радикалите.  На 3 август Джаухар Али Бег съобщи пред Ройтерс, че хиляди може би са избити от ИДИС.

Гаят Саураджи, член на Патриотичния съюз на Кюрдистан в Мосул, съобщи пред пан-арабския вестник “Ашарк ал Аусат”, че ИДИС са атакували множество кюрдски и язидтски области, като се водят ожесточени сблъсъци с Пешмергите.

Кюрдските бойци имат липса на оръжие и муниции, докато радикалите използват изоставената от иракската армия техника, иззета в Мосул. Подкрепления от 600 сирийски кюрди идват в Северен Ирак, за да се включат в боевете около Заммар и Синджар. В същото време стана ясно, че първите доставки на американски оръжия са пристигнали в Ербил в помощ на кюрдите.

Иракската армия съобщи, че ще подкрепи кюрдските сили по въздух. Изявление идва въпреки атмосферата на охлаждане на отношенията между Ербил и Багдад през последните месеци.