Лаптоп на ИДИС разкрива страховити планове

laptop_cover2crop

Update: Според Рами Лолах, който даде интервю специално за Интидар по въпросите около ИДИС, данните в статията по-долу, пуснати от Foreign Policy, са неверни. 

Иззет в Сирия лаптоп на ИДИС, съдържа уроци за направата на бомби с бубонна чума и използване на оръжия за масово унищожение.

Абу Али, командир на сирийска бунтовническа група в северната част на Сирия, показва черен лаптоп, частично покрит с прах. “Ние го взехме тази година от скривалище на ИДИС”, казва той.

Абу Али казва, че бойците на Ислямска държава в Ирак и Сирия, които оттогава се преименуваха на Ислямска държава, са избягали, преди той и хората му да атакуват сградата. Атаката била през януари в село в сирийската провинция Идлиб, близо до границата с Турция, като част от по-голяма анти-ИДИС офанзива. “Открихме лаптопа и захранващия кабел в една стая”, продължи той, “Взех го с мен. Но нямах представа дали все още работи или дали съдържа нещо интересно.”

“Пуснахме лаптопа, той се оказа наистина работещ все още. Не беше защитен с парола. Но след това дойде огромно разочарование: след като кликнахме върху My Computer, всички дискове се оказаха празни.”

При внимателно вглеждане се оказва, че лаптопът не е празен изобщо: погребани в “скрити файлове”, се показват 146 гигабайта материали, съдържащи общо 35,347 файла в 2367 папки. Абу Али ни позволи да копираме всички тези файлове – които включват документи на френски, английски и арабски език – върху външен твърд диск.

140828_overview12Съдържанието на лаптопа се оказва съкровищница от документи, които представляват идеологически текстове и материали за джихадистки организации – включително практическо обучение за това как да се извършват смъртоносни кампании.  Материалите включват видеоклипове на Осама бин Ладен, наръчници за това как се правят бомби, инструкции за кражба на автомобили, както и уроци за това как да се използва дегизировка, за да се възпрепятства арестуване по време на пътуване от една гореща точка до друга.

Но час след час преглеждане на документите, стана ясно, че на лаптопа на ИДИС има повече от типичната пропаганда и упътвания за джихадисти. Материалите също показват, че собственикът на лаптопа е водил свои записки за използване на биологично оръжие, в подготовка за потенциална атака, която да шокира света. Информацията на лаптопа дава да се разбере, че собственикът му е тунизийският гражданин Мохаммад С., който се присъединява към ИДИС в Сирия, и който изучава химия и физика в два университета в Североизточен Тунис.

Сред материалите има документ на арабски от 19 страници, описващ как се създават биологични оръжия и как да извлечеш бубонна чума от заразени животни.

“Предимството на биологичните оръжия е, че те не струват много пари, а човешките жертви могат да бъдат огромни”, се твърди в документи.

Документът включва инструкции за това как да се тества болестта безопасно, преди да се използва в терористична атака. “Когато микроба се инжектира в мишки, симптомите на болестта следва да се появяват в рамките на 24 часа”.

Лаптопът включва също 26 страници текст на духовник, който твърди, че може да се използва оръжие за масово унищожение. Въпросният духовник е Насир ал Фахд, който в момента се намира в затвор в Саудитска Арабия.

При телефонно обаждане, член на персонала в университета в Тунис, потвърди, че Мохаммад наистина е учил там химия и физика. Служителят заяви, че университетът е загубил следите му след 2011 година.

Удивителен брой тунизийзи са се струпали на сирийското бойно поле, когато започва бунтът. През юни, министърът на вътрешните работи на Тунис оценява, че най-малко 2400 тунизийци се бият в страната, най-вече като членове на ИДИС.

Това не е първият път, когато джихадисти са се опитвали да придобият оръжия за масово унищожение. Още преди атаките на Ал Кайда на 11 септември, е имало експерименти с програма за химически оръжия в Афганистан. През 2002 година CNN получава запис, показващ членове на Ал Кайда, които тестват отровен газ върху кучета.

Нищо от лаптопа, иззет от Свободната сирийска армия, не предполага, че ИДИС разполагат с тези опасни оръжия. Всяка джихадистка организация, която планира биотерористична атака ще се сблъсква с много трудности: Ал Кайда се опитва безуспешно в продължение на години да сложи ръка върху такива оръжия, като САЩ отдели огромни ресурси за предотвратяването на възможността терористи да успеят в опитите си. Материалите в този лаптоп, обаче, напомня, че джихадистите могат да убият хиляди хора и в процеса на експерименти. “Истинската трудност във всички тези оръжия е да има действително работеща система за дистрибуция, която ще убие много хора”, заявява Магнус Рансторп, изследовател в Националния колеж по отбрана в Швеция.  “За да произвеждат тези страшни оръжия със сигурност е в рамките на възможностите на ИДИС.”

Победите на ИДИС през последните месеци могат да предоставят капацитета за разработване на такива нови и опасни оръжия. Членове на групата не само воюват на фронтовете, но и контролират значителни части от Сирия и Ирак. Страхът сега е, че хора като Мохаммад С. могат да работят тихо зад фронтовата линия – например в контролирания от ИДИС Мосулски университет или в лаборатория в сирийския град Ракка, де факто главен град на ИДИС – където да се развиват химически или биологични оръжия.

Накратко, колкото по-дълго съществува ИДИС, толкова по-вероятно е членовете му да произведат нещо ужасно. Намерените в лаптопа на тунизийския джихадист документи, междувременно, не оставят никакво място за съмнение относно смъртоносните намерения на групировката.

“Използвайте малки гранати с вируса и хвърляйте в в затворени места като метро станции, футболни стадиони или развлекателни центрове”, пише на страниците на документа. “Най-добре го направете в непосредствена близост до климатик. Може да се използва и по време на самоубийствени операции.”

Текстът е публикуван ексклузивно в списание Foreign Policy от Харалд Дуурнбос и Дженан Муса. 

Photoillustration by FP/Image by Jenan Moussa and Harald Doornbos

 

One Reply to “Лаптоп на ИДИС разкрива страховити планове”

  1. Потресаващи факти. Не знам как хората в Америка живеят спокойно. Терористите са плъзнали на всякъде, скоро може да има пак атентати 🙁 Лошото е че отнасят обикновенните хора!

Comments are closed.