Един младеж преди да стане боец в Ислямска държава – вярващ католик и студент по изкуство

Микаел Дос Сантос и Максим Ушар, френски граждани, присъединили се към Ислямска държава.
Микаел Дос Сантос и Максим Ушар, френски граждани, присъединили се към Ислямска държава.

Един от двамата французи, идентифицирани в последното видео на Ислямска държава, в което е убит американец и 12 сирийци, е бил вярващ католик и студент по изкуство, докато другото момче е работило като разносвач на пица.

Микаел дос Сантос, съобщава Independent, е бил вярващ католик и студент по изкуство преди да се радикализира “за една нощ”, след като посещава ислямистки сайтове през 2009 година, споделя неговата приятелка по това време.

Като представител на трето поколение френско-португалски род, Дос Сантос потвърждава откритията на едно от последните изследвания във Франция, че повечето от френските граждани, радикализирали се и отишли да се бият в Сирия и Ирак, идват от богати и не-мюсюлмански семейства.

Подобно на Дос Сантос, Максим Ушар – второто момче от видеото – се радикализира след разглеждане на ислямистки сайтове. Роден в малко градче в Нормандия, Абу Абдалла или ал Фаранси (“Французинът”, както приема по-късно това име), е бил киноман и разносвач на пица по данни на разследване на Independent.

Изследване, публикувано миналата седмица, разкрива, че повечето от  новобранците в Ислямска държава, които наскоро са се присъединили, идват от етнически френски семейства, нерелигиозни, без никакъв близкоизточен произход.

Над 50% от тях израстват в нерелигиозни семейства, като 80% идват от заможни фамилии. По отношение на въпроса как са били привлечени от Ислямска държава, изследването посочва, че 90% от момчетата са се радикализирали не в джамии, а при посещения на онлайн сайтове.

Данните в изследването идват на базата на интервюта с фамилии, чиито синове са решили да се бият в Сирия и Ирак. От тези бойци, 376 се предполага, че се сражават в момента, 49 са убити, а 213 са се завърнали във Франция.