Сунитските родове в Ирак и Сирия – възможен партньор за Щатите срещу ИД, но с много въпросителни

Бойци от провинция Анбар се тренират, за да противодействат срещу Ислямска държава.
Бойци от провинция Анбар се тренират, за да противодействат срещу Ислямска държава.

От месец насам Щатите отправят поглед към възможността да си сътрудничат със сунитските родове в Ирак и Сирия, които се противопоставят на Ислямска държава. За целта беше одобрен бюджет, както и списък с оръжия, които да бъдат изпратени на лидерите на родовете главно в иракската провинция Анбар. Характеристиката на териториите в Западен Ирак и Източна Сирия прави търсенето на сътрудничество с местните хора особено важно. Тези части от Ирак и Сирия са разпределени между големи родове, обединени в племенни съюзи, като често обединяват над 500 000 души. Традиционно тези общности, повечето с бедуински произход, живеят по свой начин, като само официално са подчинени на правителството си. Режимите в Сирия и Ирак често балансират и лавират в отношенията си с тези родове. Днес Щатите търсят съюзници на терен и племенните съюзи са добра възможност – още повече, че се намират във вътрешността на териториите подвластни на Ислямска държава. Един бунт отвътре би спомогнал въздушните удари, които в момента нанасят Щатите в Сирия и Ирак.

Но лидерите на два от големите родове в Анбар изразиха безпокойство от перспективата да си сътрудничат със САЩ срещу Ислямска държава, като повториха призивите си иракската държава да им помогне и въоръжи.

Шейх Наим ал Кауд, ръководител на рода Албунимр и шейх Абдул Карим Рафи ал Фахдауи, лидер на рода Албуфахд, са сред най-важните личности в провинция Анбар. Пред вестник “Ашарк ал Аусат” те потвърждават тревогите си, тъй като считат, че САЩ има свои цели, които няма да са в интерес на техните семейства. Призивът им за помощ е отправен както към иракската държава, така и към други арабски страни.

Родът  Албунимр загуби 650 души, убити при сражения с ИД, отвличания и екзекуции. Според лидерите на рода иракското правителство не е отговорило сериозно на исканията им за оръжие, въпреки по-ранните обещания и способността на  Албунимр да се бият срещу бойците на ИД.  Албунимр са част от силния племенен съюз Дулайм, чиито територии се простират и в Ирак, и в Сирия.

За да могат да се противопоставят на силите на Ислямска държава, от  Албунимр и други родове, закупуват сами оръжие, за да отмъстят за убитите си членове. Като отговор, ИД екзекутират десетки души от  Албунимр.  Тези масови убийства служат като предупреждение срещу всеки, който иска да се противопостави на групировката.

Според длъжностни лица от иракското правителство, премиерът Хайдар ал Абади има желание да бъдат въоръжени родовете в Анбар възможно по-скоро, но механизмите за това трябва да бъдат прецизирани, тъй като често изпратените оръжия биват изземани от ИД.

В Сирия големите родове също загубиха немалко от Ислямска държава. През август т.г ИД екзекутира стотици членове на рода Шайтат в провинция Дейр ез Зор, близо до границата с Ирак. Наскоро се появиха доклади, че някои от оцелелите са работили в тясно сътрудничество със сирийския режим. Правителството в Дамаск създаде тренировъчен лагер в Дейр ез Зор, в който да бъдат тренирани членове на Шайтат.

Всички тези родове и племенни съюзи са известни със своята враждебност към правителствата им и екстремистите. Албунимр застанаха срещу надигането на ИД през 2005-2006 година, по време на сунитския бунт в провинция Анбар срещу Ал Кайда. Албунимр са и едни от най-големите критици на правителството на Нури ал Малики. От своя страна, Шайтат са от първите, които се надигнаха против сирийския президент Башар Асад и изгониха представителите на властта от техните територии през 2012 година. Членове на Шайтат се сражаваха и срещу ИД в продължение на месеци.

Мащабите на насилието, извършено срещу тези родови общности ги тласна в посока сътрудничество с предишните им врагове. но остава въпросът дали последните събития ще имат отражение на терен. Три основни причини подсказват, че отговорът е “не”.

Първата причина е, че ИД имат контра-стратегия. Абу Бакр ал Багдади, лидерът на джихадистката групировка, нареди в началото на седмицата разселените членове на Шайтат да се завърнат по домовете си. Преди това същата групировка определи Шайтат за тай`фа мутафани`а – група от хора, които трябва да бъдат унищожени до последния член, като не е възможно помирение с тях. Промяната в позициите има по-широка идея – ИД наскоро възпрепятства своите членове, които са станали причина за напрежение между местните общности да имат водеща роля в тези области.

Втората причина сегашната агитация сред общностите да не успее е, че не знае засега колко голяма част от родовете ще застанат срещу правителствата им и колко са симпатизанти на ИД. Работата с правителствата ще увеличи разделението в рамките на родовете. Според сирийския журналист Абдула Раджа, повечето представители на Шайтат се противопоставят на всеки план за сътрудничество със сирийския режим срещу ИД, въпреки затрудненото им положение.

Друг фактор, който е важен и би провалил плановете за съставяне на истинско предизвикателство за ИД е, че правителствата в Ирак и Сирия нямат намерение да се съюзяват с тези родове. Режимът на Асад се опитва да използва Шайтат временно, за да покаже, че има силите да подклажда бунт срещу ИД. Същото важи и за иракското правителство, което отказа, макар и не категорично, да въоръжи сунитските родове, освен ако не се присъединят към Хашд ал Шааби, шиитска милиция, действаща като разклонение на правителствените сили за сигурност.

Отношението към ИД варира, но обикновените хора изглежда са повече обединени около дълбокото си разочарование към техните правителства, отколкото да застанат срещу джихадистката групировка.