Първият в света западен журналист, допуснат в Ислямска държава: “Бойците не могат да бъдат победени по военен път”

B4_3SxyCMAATf3e

Първият в света западен журналист, на когото бе предоставен достъп до териториите на Ислямска държава в Сирия, се завърна от региона с предупреждение: “групата е много по-силна и много по-опасна, отколкото някой на запад осъзнава”.

Юрген Тоденхьофер е известен немски журналист и публицист, който пътува през Турция за Мосул, най-големият град, завзет от Ислямска държава, след месеци на преговори с лидерите на групировката.

Той планира да публикува резюме на своите записки “10 дни в Ислямска държава” на 22 декември, но в интервюта с немскоезични медии се разкриват първите му впечатления от това какво представлява животът под контрола на Ислямска държава.

В интервю за Der TZ, Тоденхьофер разкри, че е бил в същия хотел в Бенгази, както и Джеймс Фоли, американският журналист, обезглавен от ИД през август.

“Разбира се, че видях ужасното, брутално видео и това беше едно от основните ми притеснения по време на преговорите за това как мога да избегна същата съдба”, казва той.

След като прекарва време на територията на ИД, Тоденхьофер казва, че първото му впечатление е, че “ИД е много по-силна организация, отколкото си мислим тук”. Той заявява, че вече “размерите й са по-големи от Великобритания” и се поддържа от “екзалтиран ентусиазъм, който в никоя друга военна зона не съм срещал”.

“Всеки ден, стотици желаещи да се включат като бойци, пристигат от всички краища на света” казва журналистът пред TZ. “За мен това е непонятно.”

Тоденхьофер твърди, че се е предвижвал с бойци на ИД, при спазване на условия. През своята Фейсбук страница, той публикува снимки, които според него показват немски “Хеклер и Кох” картечници в ръцете на бойци от ИД.

Според сведенията му, бойците на ИД спят в казарми, изградени от части от бомбардирани къщи. Бойците в Мосул наброяват 5 000 души и са разпределени така, че САЩ трябва да сринат целия град, за да унищожат частите на организацията.

Според Тоденхьофер това в крайна сметка означава, че ИД не може да бъде победена от западна намеса или въздушни удари – въпреки твърденията на САЩ от миналата седмица, че ударите са доказали своята ефективност. “С всяка бомба, която пада и убива цивилен, броят на терористите се увеличава”, казва още Тоденхьофер.

В интервю за RTL два дни след завръщането си в Германия миналата седмица, Тоденхьофер казва, че ИД се труди да се утвърди като функционираща държава. Според журналиста има “социално благополучие”, а училищната система е предоставена и за момчета, и за момичета.

Едно от най-впечатляващите неща за журналиста, е вярата на бойците на ИД, че “всички религии, които са се съгласили с демокрацията, трябва да умрат”.  Тоденхьофер споделя идеите на ИД, че всеки, който не вярва в тълкуванието им в Корана, трябва да бъде отстранен. Единствените групи, които ИД ще пощади по думи на бойците са “хората на Книгата -евреите и християните.”

Свързани с ИД медии и профили в социалните мрежи вече започнаха да отговорят с ентусиазъм на твърденията на Тоденхьофер за това, че групировката опитва да се установи като действаща държава. В същото време, разказите за масови кланета са широко игнорирани от поддръжници на ИД.

Според Тоденхьофер единствените, които могат да спрат възхода на Ислямска държава, са умерените сунити в Ирак и Сирия.

Comments are closed.