В началото на 2015, барабаните на войната отново забиха във Вашингтон

Credit Ayman Oghanna for The New York Times
Credit Ayman Oghanna for The New York Times

Ако направим опит да погледнем към 2015 година и възможните сценарии за развитие на международните отношения, може да видим, че в Щатите са готови да се потопят във войни, които не са заплаха за тях.

Една от тези войни е войната срещу групировката Ислямска държава, която се води в Ирак и Сирия – опасност, която се представя дотолкова голяма за Запада, че се изискват отново американски военни на терен. Американци вече започнаха тренирането на иракски сили, които да се изправят срещу ИД, а войниците на Щатите бяха увеличени от 1800 на 3000.

Но защо е нужно да има американски части  Ирак? Сирия и Ирак са на 8 000 км. И тъй като Ислямска държава проявиха прекомерна некомпетентност и насилие, групировката губи подкрепа в лицето на сунитските родове – основен стълб на ИД не само в Мосул и провинция Анбар в Ирак, но и в Северна Сирия.

Кюрдските части спряха настъплението на ИД към Ербил. Шиитските милиции, които са враждебни на Щатите, стопираха напредването към Багдад. Ислямска държава е под постоянно наблюдение с безпилотни самолети, а към това се извършват ежедневни въздушни атаки от САЩ и арабските им съюзници. Иран пък предоставя материална и военна помощ на сирийския режим и иракските шиитски части в допълнение към въздушните удари, които Техеран извърши в Дияла.

Сега и турците и арабите от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, изглежда се събудиха за заплахата от ИД и се готвят за мерки срещу групата.

Защо Щатите да не им позволят да нанесат ударите, вместо техните собствени войници? Отстоявайки встрани от две световни войни през 20 век, докато другите велики сили са обезкръвени, САЩ се появява триумфално с най-малко жертви и щети. Това се нарича държавничество.

Нещо повече, в сравнение с нацистка Германия, имперска Япония, СССР на Сталин и Китай на Мао, Ислямска държава не напарвиха joint venture team, ако трябва да използваме термина на Обама.

Миналият месец, барабаните биеха за нападение срещу Северна Корея срещу онова, което сенаторът Джон МакКейн нарече “нова форма на война” и което сенатор Линдзи Греъм нарече “кибер тероризъм”, подпомогнат от Китай.

В отговор на тези призиви, The Wall Street Journal призова за “насилствен отговор”, който да възпре “бъдещи атаки”. Бързо последва удар по Интернет системата на Северна Корея.

Най-много призиви за въоръжена намеса през 2015 година ще дойдат от неоконсерваторите, които искат конфронтация между САЩ и Путия и смяна на режима в Русия. И тъй като Русия има ядрен арсенал, нещата ще се развият с други средства.

Поради санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, заради намесата й в Украйна и сривът на цената на петрола, основният износ в Русия, рублата загуби половината от стойността си, а икономиката е изправена пред свиване от 5% през 2015 година.

Истинските трудности за руснаците тепърва предстоят. Но изглежда, че масово те не обвиняват Владимир Путин за проблемите си, а обратното – винят САЩ.

New York Observer цитира “Левада център”, който се занимава с измерване на настроенията в руското общество. Според последните анкети, 74% от руснаците имат негативни чувства към САЩ – за сравнение, през 1990 година 80% са имали положително отношение към Америка.

След като Visa и MasterCard спряха операциите си в Крим, антиамериканските настроения в Русия достигнаха върха си от десетилетие насам. Заради санкцията на Visa и MasterCard над 2 милиона души няма да могат да се разпореждат с парите си.

Московски супермаркет използва американски знамена като изтривалки и хората нямат нищо против да ги използват.

Преди да отиде в почивка Конгресът гласува да наложи нови санкции на Русия и позволяване за доставки на оръжия в Киев, за да се даде възможност на Украйна да си върне Луганск и Донецк. Обама подписа.

С републиканците, които завладяват все повече комисии в Конгреса, които се занимават с външна и отбранителна политика, мира и войната, през новата година не е трудно да си представим, че Обама ще изпрати пушки до Киев.

И какво може да се случи след това?

Путин ще изостави бунтовниците и ще се изправи срещу яростта на руснаците, които го подкрепят, заради направените отстъпки? Ще се изчака Путин да изпрати боеприпаси в Източна Украйна? Или може би Путин ще изпрати войска отвъд прикритието зад знамената на Луганск и Донецк, преди Щатите и ще блокира достъпа до Крим?

В посланието си до руския народ за Нова година, Путин поздрави анексията на Крим като постижение, което ще “остане завинаги в националната история”. Не звучи така, сякаш ще отстъпи.

В този смисъл, опит за прогноза не е труден – или Обама и Путин ще пристъпят към преговори насред Украйна, или войната, която вече отне живота на 4 700 души от април насам, ще стане по-мащабна.

Comments are closed.