Бригадата “Хорасани” – още една иракска милиция, завърнала се от Сирия, за да се сражава в Ирак

Официален банер на бригадата "Хорасан", показващ логото на бригадата и лика на аятолах Хаменей.
Официален банер на бригадата “Хорасан”, показващ логото на бригадата и лика на аятолах Хаменей.

В момента съществуват множество военни части, действащи в Ирак. Някои от тях дълго време, подобно на организацията “Бадр”, са създадени през 1980-те, а други са сравнително нови. Една от последно формираните групировки е бригадата “Хорасани”, която за първи път публично се показа в края на 2013 година. Това е една от многобройните про-ирански иракски милиции, разгърнати да се борят срещу бунтовниците в Сирия. Сега “Хорасани” се преместиха в Ирак, където участват в някои от последните операции на силите за сигурност. Две от тях бяха в Туз Хармату в Салахадин и Джалаула в Дияла. Сега бригадата участва в спора между шиитски въоръжени групировки и кюрди за контрола над двете области, показващ все по-голямото разделение в спорните територии на Ирак.

Сария ал Тали`а ал Хорасани, бригадата “Хорасани”, излезе на бял свят през септември 2013 година. Това се случи месец след като публикуваха съобщения за дейността си в Сирия. Подобно на други иракски шиитски милиции, бригадата охраняваше шиитската светиня в Дамаск – храмът Сайда Зейнаб. В своите съобщения бригадата обявява своята лоялност към Иран и аятолах Али Хаменей. Както Филип Смит посочва в Jihadology, логото на групата е вариант на емблемата на иранската Революционна гвардия. До 2014 година бригадата “Хорасани” воюва срещу сирийските бунтовници. Тя получава финансиране по програма, стартирана от иракския премиер Нури ал Малики, целяща да координира милициите със силите за сигурност на Ирак. “Хорасани” също така координират действия с елитните части на Иран, корпусът “Ал Кудс” и получава доставки от Техеран. През 2012 година няколко иракски милиции, подкрепяни от Иран, бяха мобилизирани да отидат в Сирия. Това стана след като командира на “Ал Кудс”, генерал Сулеймани, призова иракските съюзници на Ирак да се бият в страната. През 2013 много от тези групи започнаха да се връщат в Ирак, след като сунитските бунтовници засили дейността си следствие на потушаването на протестите в иракската провинция Анбар. Днес тези милиции са на фронтовата линия в почти всяка част на страната.

Две от областите, в които оперира бригадата “Хорасани” в момента са Туз Хармату в източната провинция Салахадин и Джалаула в североизточната провинция Дияла. През ноември 2014 командирът на бригадата заявява, че разполага с 800 бойци. В Туз репортер на Foreign Policy намира цял град с членове на “Хорасани”. Местни жители обвиняват бойците в унищожаване на имущество, арести, отвличания и възпиране на избягали хора да се завърнат, тъй като се вярва, че са поддръжници на Ислямска държава. Бригадата е замесена и в спор с кюрдските части Пешмерга относно контрола върху региона. В селището Салям се стига и до престрелка, при която загива един шиитски боец. Като отмъщение “Хорасани” отвличат шест души от Пешмерга. Бригадата участва също така и в прочистването на Джалаула от бойци на Ислямска държава през ноември 2014. Ръководителят на на офиса на Кюрдската демократическа партия твърди, че е имало около 3 000 членове на “Хорасани” в града. Според сведенията и кюрдите, и шиитите, са плячкосвали жилища в района. Както и в Туз Хармату, двете страни са спорили кой ще контролира Джалаула. Пред Ройтерс командирът на бригадата твърди, че кюрдите не могат да останат в града. Също този командир заявява, че кюрдите са унищожили с булдозери домовете на арабските семейства, за да не могат да се завърнат. Сунитските бежанци обаче посочват с пръст шиитските милиции, от които ги е страх и не искат да се върнат по домовете си. Туз Хармату и Джалаула са част от спорните територии, които правителството на региона Кюрдистан смята за част от териториите си не само от политическа, но и от историческа гледна точка. Правителството в Багдад, на чието подчинение са шиитските милиции, отказва да признае тази претенция. През лятото на 2014 Ислямска държава завзе градовете и днес, когато кюрдите изтласкаха джихадистите, те се борят за контрол върху района. Милициите твърдят, че тези територии трябва да останат под контрола на правителството в Багдад и се готвят за сблъсъци.

Действията на бригадата “Хорасани” в Туз Хармату и Джалаула посочват някои от проблемите на Ирак, засилвани от това, че се разчита на нередовни сили. Първо, бригадата участва в религиозно прочистване в двата града, заедно с други милиции. Някои градове в тези райони са напълно разрушени и хиляди са изселени с малка надежда да се завърнат скоро по домовете си. Причината е, че милициите виждат цивилното население като база за подкрепа за Ислямска държава и сунитските бунтовници и следователно ги смятат за цели. Това сякаш е повторение на предишната гражданска война от 2005 – 2008, когато милициите драстично трансформираха демографията в централната част на Ирак, чрез изтласкване на сунитско население. Второ, конкуренцията между милициите и Пешмерга за контрол върху спорните територии, няма да приключи скоро. Бригадата “Хорасани” и други като организацията “Бадр” настояват за държавен контрол в тези зони не само защото защитават централизацията на Ирак, но и заради връзките им с Иран. Техеран предупреди кюрдите относно обявяването на независимост в този момент около проблемите с Ислямска държава. Иранците биха използвали милициите, които спонсорират, за да изтласкат кюрдските сили от провинциите Дияла и Салахадин. Това може да продължи дълго и след евентуалното изтласкване на Ислямска държава. От Багдад има единствено фиктивен контрол върху милициите и ще бъде трудно да ги овладее без сделки с Иран, който се превърна в доминираща сила в страната. Групи като бригадата “Хорасани” помагат срещу Ислямска държава днес, но могат да доведат до по-дългосрочни разделения в Ирак.

Intidar/Joel Wing/Aymenn Al-Tamimi