Милицията “Абу Фадл ал Аббас” – от боевете в Сирия до Ирак

Лого на бригадата "Абу Фадл ал Аббас"
Лого на бригадата “Абу Фадл ал Аббас”

През април 2013 имаше съобщения за млади иракчани, наети да се бият в Сирия. Мнозина се присъединиха към новата тогава милиция – бригада “Абу Фадл ал Аббас”. Записване става в Ирак, следва обучение в Иран и след това бойците са изпращани на фронтовата линия в Сирия. Като причина за изпращането им се посочва защитата на шиитското светилище в Дамаск, Сайда Зейнаб, макар да е ясно, че става въпрос за продължаване на военната подкрепа за правителството в Сирия – в Сирия “Абу Фадл ал Аббас” е само една от про-иранските милиции. Днес тази бригада е в Ирак в служба на правителството в Багдад.

Бригадата “Абу Фадл ал Аббас” е създадена от Иран с цел събиране на шиитски бойци, които да участват в конфликта в Сирия. През 2012 година иранските елитни части, корпусът “Ал Кудс”, използва бригадата “Абу Фадл ал Аббас”, членове на “Асаиб Ахл ал Хак”, Катаиб Хизбулла, бивши членове на “Армията на Махди”, бригадата “Шухада” заедно с бойци на ливанската Хизбулла. Официалната причина е защитата на Сайда Зейнаб в Дамаск, но реално това е част от плана за военна помощ за правителството в Сирия, който е съставил генерал Касим Сулеймани, командващият на корпусът “Ал Кудс”. Доказателство за това е фактът, че “Абу Фадл ал Аббас” бяха разположени на места като Алепо, който се намира далеч на север от Дамаск. Много от бойците в бригадата са преминали през обучение в Иран, като ирански съветници придружават момчетата и в самата Сирия по данни на шейх Касим ал Тай, един от лидерите на бригадата. Иран е решен да запази съюзника си в Сирия – правителството на Асад – още от момента на избухването на протестите през март 2011 година. Набързо бяха формирани милиции от сирийци, а по-късно от иракчани и ливанци, които да са в помощ на властите. По този начин, обаче, правителството стана зависимо от по-малки играчи и техният ментор – Техеран.

Милициите в Сирия се разполагат заедно с армията срещу бунтовниците и вземат участие в най-малко едно клане. На 8 октомври 2013 правителствените сили започват обстрел над град Тиабия в близост до Дамаск с танкове и артилерия, подкрепени от въздушни удари. Бойци от Хизбулла и “Абу Фадл ал Аббас” влизат в селището и следва екзекуция на цивилни. Сирийската гражданска война е белязана от много подобни брутални събития, откакто държавата е раздирана от действията на много и различни фракции.

Когато сунитските бунтовници започват да се надигат в Ирак в началото на 2014 година, “Абу Фадл ал Аббас” са разположени веднага в тези райони отново под командата на Иран. През март 2014 милицията публикува във Фейсбук, че оперира в Ирак.  През юни 2014 е пуснато видео на части от бригадата, патрулиращи в Багдад, а месец след падането на Мосул, 1500 членове на “Абу Фадл ал Аббас” са изпратени в Самара, за да защитават града. Бригадата е включена в операция по сигурността в Бабил. Иранските съветници организират координацията с други милиции и правителствените части, доставки на оръжие и финанси, разузнаване и въздушна подкрепа.

Техеран използва една и съща политика и стратегия, както в Сирия, така и в Ирак. Иран разполага своите милиции, за да защити Багдад от бунтовниците, изпраща обучени кадри, за да подпомогнат тези групи и доставя боеприпаси, за да е сигурен, че правителството няма да падне, докато в същото време се засилва влиянието на аятоласите.

Иран винаги е имал желанието да влияе на съседен Ирак и бунтът от началото на 2014 срещу правителството в Багдад, даде големи възможности за това. Милициите, подкрепени от Техеран, съставляват половината или дори повече от силите в Багдад и са в челните редици на почти всяка по-голяма битка и победа над бунтовническите сили и Ислямска държава. Бригадата “Абу Фадл ал Аббас” получава обучението си на терен в Сирия и успехът й беше гарантиран в Ирак. В същото време, правителството в Багдад изпада в все по-голяма зависимост от по-силния си съсед.

Intidar/Joel Wing/Buratha News/Middle East Eye/Aymenn Al-Tamimi