Йеменски репортер е първият убит журналист за 2015

logoХалид Мухаммад ал Уашали, кореспондент на йеменския телевизионен канал “Ал Масира” се смята, че е първият убит журналист през 2015 година.

Репортерът почина на 4 януари в град Дамар, южно от йеменската столица Сана. Той е една от четирите жертви на взрив на крайпътна бомба, извършен от Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP).

Другите трима души са били членове на местните полицейски сили, създадени от шиитската милиция на хусите (хусите са шиитска секта в исляма). През последните месеци в Йемен се наблюдава засилване на влиянието на хусите, които навлязоха от северните си територии на юг към столицата Сана и дори бяха завзети правителствени сгради.

В изявление, Синдикатът на йеменските журналисти призова извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Председателят на Международната федерация на журналистите (МФЖ), Джим Бумела, заяви:

“Осъждаме убийството на Ал Уашали… Това убийство напомня за безсмисленото насилие, което продължава да унищожава нищо неподозиращи хора, присъстващи на обществени събития и журналистите, които ги отразяват.

МФЖ също поиска лидерът на хусите, Абдул Малик ал Хуси, да оттегли войските си от сградите на медии, в които се намират в момента. Това включва и офисите на най-големият държавен вестник в Йемен, “Ал Таура”.

Бит Коста, генерален секретар на МФЖ заяви, че йеменските журналисти са подложени на атаки от всички враждуващи страни в Йемен, които не се съобразяват с независимостта на медиите.

Ал Уашали е първият убит за тази година журналист, но по нищо не личи, че и тази година няма да е кървава за медиите. През изминалата 2014 броят на убитите журналисти е над 60, като 17 от тях са загинали при отразяване на събитията в Сирия.