Най-дългата седяща стачка досега: мароканци протестират срещу минна компания

sit-in2Десетки селяни прекарват последните три години на къмпинг на хълм в планините в Атласките планини в Мароко, за да протестират срещу минна компания, която замърсява районът им. Жителите на берберската общност в Имидер говорят открито през последните няколко години за токсичните отпадъци на компанията Société Métallurgique d’Imider (или SMI), собственик на най-важните сребърни мини в Африка. Жителите на областта, повечето от които земеделски производители, призовават компанията да спре замърсяването на напоителните им системи. Те също така искат от SMI да предостави повече работни места на местните жители. През август 2011, след няколко месеца на безплодни преговори с компанията, земеделците решили да вземат нещата в свои ръце, като изключили водните доставки за мината.

В последвалите години селяните запазили своя протест, който се превърнал в лагер в планината Алеббан, където се намира водният източник за мините, с надеждата, че властите един ден ще се вслушат в исканията им. На 30 ноември 2014, десетки местни жители организират поход, за да протестират срещу репресиите върху тяхното движение. Те също така призоваха за свободата на няколко активисти, арестувани по време на последните демонстрации.

Видео от 30 ноември 2014

Местните жители успяват за спрат водните доставки към минната компания. Като контра мярка властите изкопават допълнителни кладенци, но те няма как да попълнят загубите, тъй като водата е намаляла и мината губи 40% от производителността си.

В дейността си, минната компания използва химикали, които предизвикват замърсяване на подпочвените води, а следствие на това бива замърсена и продукцията на земеделците. При положение, че земеделието е основен поминък в тези части на Мароко, местните жители търпят големи загуби. Къде, обаче, е държавата и защо подкрепя минната компания за сметка на гражданите си, това е въпрос, който не намира отговора си особено предвид имиджа на “Мароко като единствената арабска държава без трусове”.

Според компанията са били проведени изследвания, които доказват, че дейността й не замърсява района. Местните жители твърдят, че подобни проучвания не са правени. Така, вече три години местните жители провеждат седяща стачка, превърнала се в най-дългата в историята. Проблемът продължава да е налице и е възможно да предизвика напрежение и още демонстрации.

Видео, показващо изпаренията и димът, които компанията предизвиква с дейността си. 

Снимки: Facebook

Intidar/Moha Tawja/Brahim Oummad