Чуждестранните бойци в социалните мрежи: анализ на 11 Facebook акаунта

foreign-fighter-imageПрез последните години стотици чуждестранни бойци от Белгия и Холандия се присъединиха към въоръжени ислямистки групировки в Сирия. В основата на дебата по отношение на тези чуждестранни бойци са опасенията за заплаха от “завърнали се” – джихадистки бойци, които се завръщат в страната си на произход, след като са получили военно обучение в Сирия. Този дебат се води най-вече въз основата на предположения, а не на факти, тъй като много малко се знае за ежедневието на тези чуждестранни бойци. Поради тази причина все повече се налага изследването на акаунти в социалните мрежи на бойци в Сирия, тъй като именно Интернет е главното средство за комуникация и пропаганда от страна на групировките. Подобни профили е трудно да се намерят, а често са премахвани бързо. Онези акаунти, които обаче могат да бъдат проследени, показват някои важни точки от бита на тези чуждестранни бойци.

В изследване, публикувано през декември 2014 година в Холандия, са изследвани 11 профила на на джихадисти от Холандия и Белгия в социалната мрежа Facebook.  Изследователите Едуин Бакер и Петер Грол се занимават от години с проблематиката около чуждестранните бойци не само в Сирия, но и в други военни конфликт, където може да се наблюдава приток на чужденци, готови да се бият на една или друга страна. Изследването е на холандски, но някои от фактите са представени допълнително на английски от Бакер.

За целта на изследването са анализирани 387 статуси и материали, публикувани във Facebook. Едни от главните въпроси на изследването са: какви теми обсъждат чуждестранните бойци, какво мислят за насилието и показват ли ненавист към западните общества.

По време на изследването, анализаторите стигат до извода, че има три най-дискутирани теми. В 22% от случаите, чуждестранните бойци обсъждат конфликта между двете най-големи групировки в Сирия – Джубхат ал Нусра и “Ислямска държава”. Този конфликт доминира в Северна Сирия, като е част от цялостната гражданска война в Сирия. Враждебността към други етнически или релиогизни групи, като шиитите например, е открита само в 3 от случаите. В 18% от постовете джихадисти се славят с общата лексика, напомняща утопична, романтична и понякога апокалиптична атмосфера. Фрази и пасажи като “Бог да предостави на муджахидините в Ал Шам победа” са често срещани в тези Facebook акаунти. Някои от тези постове са публикувани с идеята да бъдат привличани нови бойци. В 9% от акаунтите са прославя мъченичеството.

Поради ограничения размер на това изследване, могат да се направят само някои предварителни заключения от това проучване. На първо място, насилието играе важна роля в ежедневния живот на чуждестранните бойци в Сирия. Тези бойци са свидетели на ежедневно извършвани актове на насилие, а някои участват лично. Обсъждат се конфликти, прославя се джихада, битката в Сирия и възможността да се превърнеш в мъченик. На второ място, оказва се, че повечето чуждестранни бойци обръщат гръб на страната си на произход, а сред акаунтите са открити само няколко призиви за бунт в родните им държави.

Intidar/Edwin Bakker/Leiden Safety and Security Blog