Броят на терористите, които са мюсюлмани или религиозно мотивирани може би ще ви изненада

Докато страхът от религиозния екстремизъм взима връх след атаките над редакцията “Шарли Ебдо” в Париж, данните относно религиозно мотивираните терористични атаки в ЕС за последните пет години може би ще ви изненадат.

Според статистиката на Европол (правоохранителната организация на Европейския съюз) по-малко от 2% от всички регистрирани актове на терор са религиозно мотивирани, като още по-малък е броят на извършителите, които са мюсюлмани.

Данните сочат, че от 152 терористични атаки в ЕС през 2013 година, само две са религиозно мотивирани. През 2011 нито една от 174-те атаки не е била вдъхновена от религиозни организации.

Една от причините да не се научава за повечето атаки е, че голям брой от терористичната активност засяга етно-националистически организации, чиито актове на терор има ниско ниво на щети и по-малко жертви, и не представляват “ексклузивно съдържание” за отразяване в медиите. Свикнали сме също така да смятаме определени атаки за терористични, а други не. Реално предизвикването на пожари също е тероризъм, както и нападенията над религиозни храмове и сгради – при последните атаки декември 2014 над джамии в Швеция, бяха ранени 5 души.

Данните от последните пет години (2010-2014) на терористични нападения в Европа. (Европол)

Данните от последните пет години (2010-2014) на терористични нападения в Европа. (Европол)

Все пак, Европол добавят, че целта на радикалните ислямистки организации е “предизвикването на масови жертви”. Европол посочва заплахата от крайно леви и крайно десни организации, мотивирани от ксенофобски, сепаратистки и националистически подбуди, които отбелязват ръст от 2012 насам.

Според изследвания в САЩ крайните националисти представляват заплаха за обществото, която не бива да се подценява. Изследователи в университета в Принстън установяват, че ислямистките екстремисти са отговорни за едва 6% от атаките между 1980 и 2005. Данните от сайта на ФБР потвърждават разминаването между реална статистика и медийно отразяване, което дава приоритет на показването на атаки, извършени от мюсюлмани. В статистиката под атаки се има предвид най-вече бомбени атаки (209 случая в САЩ), убийства, кражби, пожари, вземане на заложници и други.

Терористични атаки в САЩ между 1980 и 2005, по данни на ФБР.
Терористични атаки в САЩ между 1980 и 2005, по данни на ФБР.

Ако погледнем към някой телевизионен канал, ще останем с впечатлението, че наистина всички атентатори са мюсюлмани. Статистически това не е вярно, но рядко в новините намират място случаи на бомбени атаки, пожари и атаки върху отделни лица, извършени от националисти или сепаратисти, като в Испания. Липсата на реакция към тази тенденция в медийното отразяване, още повече подсилва избирателното показване на данни.

Intidar/Metro/Europol/Loonwatch