Надигането на хутите: новата сила в Йемен

В реч, излъчена на 20 януари 2015, лидерът на групата “Ансар Аллах”, позната като излязла от местното население в северен Йемен – хути- увери милиони йеменци, че въпреки слуховете за възможен преврат в столицата Сана, Абд Раббо Мансур Хади ще продължи да бъде президент на страната. На 22 януари Хади се оттегли от поста, заедно с премиера на Йемен.

Йемен рядко влиза в новинарските емисии у нас, а и като цяло в международния поток. Но разположението на страната е до такава степен важно, че събитията там неслучайно се следят с внимание от САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Африканския съюз. През Йемен минава оръжеен поток, дрога, бежанци, имигранти. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика. Знаем за Йемен, че е най-бедната арабска държава и се намира достатъчно далеч, за да се интересува светът от него. Но сътресенията в държавата показват, че ситуацията заслужава внимание.

В кафяво - територия на хусите. В червено - правителствен контрол. В сиво - под контрола на Ал Кайда и Ансар ал Шария. В бяло - пустинни области с малко население
В кафяво – територия на хутите.
В червено – правителствен контрол.
В сиво – под контрола на Ал Кайда и Ансар ал Шария.
В бяло – пустинни области с малко население

Йемен претърпява тежък период. Най-трудният от 1990-те, когато предишния президент Салех обединява двете части на страната – Северен и Южен Йемен, които до този момент живеят собствен живот. Днес, освен политическата криза следствие на свалянето на Салех, се появи и нов фактор – шиитското население в северната част на страната, известно като хути. Как лидерът на хутите, Абд ал Малик ал Хути, се превърна в най-мощната фигура в Йемен?

“Ансар Аллах” е основана в началото на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това, известните като “Вярващите младежи”, оказват отпор на саудитското влияние, ставащо все по-силно в Йемен, идващо от мощния им съсед.

aa_picture_20140921_3337118_highХутите са заиди, разклонение на шиитския ислям, разпространени изключително в северен Йемен и разпространението на уахабизма през последните десетилетия, притеснява лидерите на общността. В епохата след 11 септември 2001 хутите са загрижени за прекалено добрите връзки между Али Абдулла Салех и САЩ. Въпреки възраженията им, управляващите в Сана не обръщат сериозно внимание на исканията.

Напрежението между надигащото се политическо движение и Салех достига връхна точка през 2004 година, когато правителството праща войски в Саада, за да арестуват лидера на хутите по това време, Хусеин ал Хути. По време на този арест ал Хути е убит и бунтовниците започват кампания срещу президента и неговата мрежа от племенни лидери и генерали.

В годините след смъртта на Хусеин ал Хути, новото поколение от заиди започва трансформацията на хутите от политическо движение към ожесточена военна сила. В Сана, Салех иска да представлява хутите, правещ връзка със Заидския имамат, съществувал в началото на XX век.

Но въпреки насилието в продължилата 6 години война, хутите удържат. През ноември 2009, кампанията, водена от йеменската армия, прелива в саудитската територия. Януари на следващата година, Саудитска Арабия вече не може да удържи сраженията и подкрепя примирие между Салех и хутите, които се изтеглят в провинция Саада, отказвайки се от териториите заети от тях отвъд саудитската граница и смятани традиционно за йеменски.

Когато избухват масови протести срещу президента Салех през 2011 година, хутите виждат още една възможност. Оставяйки оръжието си, те се включват в демонстрациите, провеждащи се в столицата.

Когато президентът се оттегля от поста си след 34 годишно управление, хутите търсят допълнително включване и влияние в новото управление като политическа организация – организация, контролираща десетки хиляди от най-добрите бойци в целия район.

В последвалия период, в който Йемен се опитва да се възстанови от политическата нестабилност, хутите представят себе си като алтернатива на старото управление и хората на Салех. Така влиянието на шиитската общност се увеличава от ден на ден. И докато политическото им участие се стабилизира, бойците на хутите започват да изтласкват редовните сили от провинция Саада към съседните територии северно от столицата. За две години, хутите завземат големи част от Амран и ал Джауф. Към края на 2014, движението им, което се е борило за оцеляване само до преди няколко години, вече е на подстъпите на столицата Сана.

Днес, въпреки подписаното споразумението между президента Хади и хутите, лидерството на държавата се оттегли и вече назрява нова политическа криза – мнозина не желаят хутите да управляват страната. Задаващата се криза в Йемен, новата вълна от насилие, новините от Саудитска Арабия за смъртта на крал Абдулла и натискът на Иран, показват, че района навлиза в нов етап – повече несигурен и по-малко оптимистичен.