Либия: две правителства, две военни операции и призраци от миналото

Има два начина да се опишат сблъсъците в Либия, които продължават да се вихрят в страната: политически и географски. Според политическите критерии, две коалиции се борят една с друга, всяка със собствен парламент и правителство. Операция “Достойнство” е инициатива на правителството на Абдулла ал Тини в Байда и на Камарата на представителите в източния град Тобрук. Операция “Зора” е свързана с правителството на Омар ал Хаси и Общия национален конгрес, базиран в Триполи.

libya-foreign-interventionПравителството в Тобрук твърди, че се бори срещу ислямски терористи, докато кабинета в Триполи се определя като последна опора в революцията срещу връщането на хората от режима на Муамар Кадафи.

Има известна истина в тези интерпретации. Коалицията “Зора” включва ислямистки милиции като бригадата “Мъчениците на 17 февруари” и Оперативна зала на либийските революционери, съюз между военизирани групи с екстремистки елементи като Ансар ал Шария, които САЩ обвиняват в убийството на американския посланик на 11 септември 2012 година.

Но по-голямата сила в “Зора” са бригадите от Мисрата, “интегрирани” в министерството на отбраната, както и военизираните части “Либийски щит”, заедно с различни групировки от малицнствените берберски и туарегски общности, и някои западни либийски градове.

От друга страна, операция “Достойнство” включва бивши членове на силите за сигурност и службите на Кадафи, както и милицията “Зинтан”, чиито членове са били част от старата либийска армия, които дезертираха през 2011 година, и която в момента се ръководи от генерал Халифа Хафтар. Но тук, отново, основните играчи са други, а именно съюзът между федералистите от областта Киренайка, Революционерите от ал Зинтан, тебу (малцинство в Либия) и онова, което е останало от анти-ислямистката коалиция, водена от Махмуд Джибрил, който спечели немалко гласове на изборите през 2012 година.

Tripolitania-fezzan-cyrenaicaТези две коалиции водят битки малко или много в съответствие с две срещуположни линии, желаещи влияние над всички мюсюлмани сунити. Операция “Достойнство” и правителството в Тобрук и Байда имат връзки с Египет и Обединените арабски емирства. Правителството на ал Тини подписа пакт за военно сътрудничество с Египет в името на глобалната война срещу тероризма, след което парламентът в Тобрук определи всичките си противници за терористи. Генерал Хафтар, де факто лидер на операция “Достойноство”, не крие симпатиите си към египетския президент ал Сиси и програмата си, насочена срещу Мюсюлмански братя, която е подкрепена от мощни бизнесмени и либийски политици, свързани с Койро и Емирствата. Самият генерал Хафтар, който в началото на кариерата си е твърд поддръжник на Кадафи, след войната в Чад, където е изоставен от либийския лидер, дезертира и през 2011 повежда част от анти-кадафистките сили.

Отношения на операция “Зора” не са толкова ясни и правителството не получи международно признание. Само турският представител в Либия се осмели да се свърже с правителството на ал Хаси в Триполи, но скоро даде заден ход. Докато турската подкрепа е публична тайна, както и подкрепата на Катар за различни либийки ислямистки групи, то връзките на операция “Достойнство” с Египет и Емирствата са повече от очевидни.

И все пак, тези политически пристрастия само отчасти обясняват онова, което се случва. Например, правителството в Тобрук често се определя като националистическо, когато голяма част от членовете му са всъщност федералисти, които се надяват областта Киренайка (източната част на Либия) да се отцепи.

От друга страна, определяната като “ислямистка” операция “Зора” предизвиква разнообразни коментари от чужди наблюдатели, когато посещават Триполи. Вместо халифат, контролираните от милициите институции и финансови учреждения работят, без да се налагат религиозни закони. Изключение правят изцепките на отделни крайни фракции, които биха искали повече влияние в рамките на операция “Зора”, но досега успяват да нанесат отделни нападения.

Географската перспектива е по-полезна за разбирането на ситуацията на място и възможните сценарии. Да, и двете коалиции прибягват до удобни политически мотиви и имат връзки с регионални сили, но целта им е контрол върху ресурси, които могат да продават. Днес правителството плаща заплатите на 80% от работниците в Либия, включително на милициите от двете страни на конфликта. Географски, операция “Зора” предимно контролира региона Триполитания и югозападната част на страната, с изключение на планинския анклав Зинтан (силен съюзник на “Достойнство”) и враждебните племенни общности Уаршефана и Уарфала. По крайбрежието, влиянието на “Зора” се простира от границата с Тунис до петролните полета в Киренайка, където малки федералистки групи започнаха да управляват самостоятелно.

Освен регионът на Зинтан, операция “Достойнство” и правителството на ал Тини контролират градовете Тобрук и Байда, както и малкото области на юг, населени с представители на малцинството тебу. В Бенгази се водят боеве от началото на военните операции на генерал Хафтар през май 2014. Днес градът е място, в което квартали се сражават помежду си, подкрепени или от Хафтар, или от ислямистки групи. Териториите на милицията Ансар ал Шария, чиито лидер Мохаммад ал Зехауи беше убит, е разделена на три зони – Бенгази, Сирт и Дерна, където се наблюдават сигнали за присъствие на бойци, верни на Абу Бакр ал Багдади и “Ислямска държава”. Ансар ал Шария също се борят за надмощие в Бенгази.

Ако конфликтът не затихне и не се постигне споразумение, което да означава едно правителство, угодно на повечето воюващи страни, една бъдеща Либия може да се окаже разделена на отделни области, които през по-голямата част от историята на Либия са били в противоборство, а управлението на Кадафи не успя да обедини, въпреки железния юмрук: контролирани от “Зора” територии в Триполитания на запад, “Зора” в Киренайка на изток и Бенгази като постоянно бойно поле. От друга страна, съществува град Дерна, където джихадистки групи стават все по-силни.