Кои медии са верни?

1

Картата най-общо демонстрира масовото схващане в България за това по какъв начин се делят медиите в нашата част от света. Разликата идва единствено в това от коя страна на “границата на достоверността” поставяте истинските медии и от коя- поръчковите.

Хората са цялостно единодушни по въпроса, че извън пределите на Европа медии няма. Масовата аудитория вярва, че информационния поток е тотално доминиран от властите в съответната страна и на новините, които тези медии подават, не може да се вярва изобщо или хората, изготвящи тези новини са нецивилизовани и нямат никакво понятие що е то журналистика.

Статистически, тази оценка се потвърждава и от доклада на Репортери без граници за 2015г., съгласно който Турция е на 149-то място, Египет – 180-то, Либия – 154-то, Тунис-126-то, Алжир – 119-то, а Мароко – 130-то. Сирия е “изпреварена” от Китай и е на 184-то място, а Ирак е  на 156-то.

Русия заема 152-ро място, макар в съзнанието на мнозина българи именно руските медии да символизираха безпристрастната журналистика в хода на украинската криза и войната в Донецк и Луганск.

Българското общество,  в своя примитивен стадии на идеологическо осъзнаване, продължава да дели света на Изток и Запад на добри и лоши и на фили и фоби. Страната ни е 106-та в класацията, факт, който може само да ни огорчава, предвид лозунгите, протестите и хилядите байтове коментари, изписани от родната аудитория през последните 3 години.