6 клипа, които показват нещо различно от Близкия изток

6 клипа  които показват нещо различно от Близкия изток   Intidar BlogПотърсете в Гугъл “Близък изток”. Опитайте да намерите снимки. Повечето ще бъдат на политически карти, оръжия, взривове и кадри от Бурж Дубай. За последните четири години наративът в масовите медии се върти около еднообразното представяне на войната, религиозния екстремизъм. Но независимо, че не намират вниманието на прожекторите, Близкият изток създава и други звуци, други картини и мелодии. Сайтът Baraka Bits предлага 5 клипа, които разказват друга история от Близкия изток. Това са само 5 от стотиците подобни кадри, които обаче не достигат до масовия зрител и читател. Аз добавих и шесто видео – за Ливан.

1. “Душата на Кайро”. Продуциран от Нермин Хабиб под звуците на Egyptian Project, видеото преминава през забързаната рутина на египетската столица, за да открие моменти на спокойствие. За 2 минути и 30 секунди, кадрите улавят душевността сред шума и суетата на Кайро.

2. “Мелодията на нашето отчуждение”. Този клип може първоначално да се разглежда като меланхолична симфония, изълнена с отчаяние. Но краят променя всичко, като поезията на Абзулазиз Ал Макалех оживява. Видеото е направено от кампанията SupportYemen в опит да напомни на гражданите на столицата Сана за устойчивостта на този град и да разпространи послание на надежда.

3. Зелена Палестина, така както не сте я виждали никога преди. Създадено през 2012 година, видеото на Raya Media използва гласа на Хани Митуаси и прави опит да разбие стереотипите, свързани с тази земя.

4. “Ирак в движение”.  Неочакваната интензивност на Багдад, сънливите водопади на Ербил и заснежените хълмове на Сулеймания са част от този клип, представящ красотата на Ирак. Филмът е записан между 2011 и 2012 година от Муджахед Алуайси и хвърля светлина върху красивата част на Ирак, която не се рекламира.

5. Едно от най-добрите видеа, свързани с песента “Happy”. Танцуващите са сирийски бежанци в лагера Дарашкран в Иракски Кюрдистан и видеото показва един аспект, за който често не се се сещаме: несломимият дух, който оцелява между палатките на бежанския лагер.

6. “Ливан. Изгуби се.” Една невероятна палитра от звуци и картини от магичния Ливан, показващ лице на страната, за което мнозина не знаят – център за партита и забавление, както и една невероятна природа. Клипът е направен от Уисам Абдалла