Арабските държави създават съвместна военна сила

2015-635629950609524746-952На 26 март арабските външни министри се договориха за създаване на съвместна арабска военна сила, която ще е натоварена със справяне с нарастващите заплахи за сигурността в региона. Това обяви председателят на Арабската лига Набил ал Араби. (Ал Арабия, Ал Ахрам)

Свързана с това проекторезолюция ще бъде представена на арабските лидери за одобрение по време на срещата на върха на Арабската лига, която се очаква на 28 март.

Саудитска Арабия и арабски съюзни държави провеждат въздушни удари над шиитските бунтовници в Йемен и главно в йеменската столица Сана, след като хутите навлязоха в южния град Аден, където се крие йеменският президент Абд Раббу Мансур Хади след като бунта в страната му се разрасна и той беше изгонен от столицата от подкрепените от Иран бунтовници.

Съвместната военна сила, за която се говори в Арабската лига, ще се съсредоточава върху “бързата намеса във всяка арабска държава, чиято национална сигурност е заплашена или е изправена пред опасността на тероризма.” Това е втората подобна инициатива след създадената през 1973 година единна арабска сила по време на войната срещу Израел.

Външните министри на арабските държави поискаха Ал Арабия да координира действията си с шефовете на армиите в страните си и до един месец да бъде обсъдена логистиката на тази обединена сила.

Ал Араби потвърди, че йеменския президент, който напусна Аден в посока Саудитска Арабия, за да избегне напрежението в страната си, ще присъства на срещата на върха на 28-29 март.