“Ислямска държава” публикува ръководство за чуждустранни бойци и начини за заобикаляне на мерките за сигурност

 

изтеглен файлПрез февруари 2015 групировката “Ислямска държава” (ИД) публикува наръчник от петдесет страници, разпространяващ се онлайн, озаглавен “Хиджра към Ислямска държава, 2015”. Ръководството е на английски език и е предназначено към чуждите бойци от западните държави, които искат да се присъединят към редиците на ИД. Текстът включва съвети и препоръки за предпочитани начини за пътуване от Европа към Турция, а от там до Сирия – включително подробни карти на граничните пунктове между Сирия и Турция.

(Хиджра е термин, използван от “Ислямска държава”, с който обозначава “миграцията” на мюсюлмани от цял свят към Ислямска държава. Хиджра е важен и символичен епизод в историята на исляма. С тази дума се обозначава напускането на град Мека, където са били подложени на гонение, и преместването им в Медина на Пророка Мохаммад и неговите последователи през 622 г. Джихадистите използват термина, за да символизират оттеглянето от комерсиалното, модерно общество към завръщането към фундамента и основите на религията.)

На корицата на ръководството е посочено, че е издадено през 2015 година, без месец или някаква друга дата, от “Ислямска държава”. Няма други подробности, които биха могли да посочат кой конкретно е отговорен за публикуването на текста. Наръчникът беше разпространен от симпатизанти на ИД, по сайтове за споделяне на файлове и социалните мрежи. Властите в САЩ, европейските държави и Турция опитват блокирането на разпространението на наръчника, но въпреки това текстът може да се открие и се предполага, че вече е бил използван.

Екипът на блога Intidar успя да се сдобие с копие от този текст, свободно разпространяван в Интернет. От съображения за сигурност и от желание да не подкрепяме разпространението на този наръчник, ще обобщим на читателите съдържанието, тъй като е полезно за анализатори по темата и властите, без да публикуваме самото съдържание на наръчника.

Препоръките в наръчника се занимават с поведението на турските власти, проверките им по летищата и граничните пунктове и как пътуващият да се предпази от разкриване (описано е какво може да се пакетира и какво не, например). Тези препоръки са издадени в светлината на наскоро обновените превантивни мерки от западноевропейските държави и Турция.

Наръчникът отдава голямо значение на Турция, която служи като основен коридор за хора на ИД, които се отправят към Сирия. До началото на 2015 година преминаването на бойци на ИД през Турция става с относителна лекота, отчасти защото турските власти си затварят очите, за да избегнат сблъсък с ИД (“Ислямска държава” обяви война на Турция в края на 2014, затова Анкара внимава; затварят се очи за преминаващи бойци, но опитите им да минат през Турция навръщане са блокирани). Въпреки това, наскоро Турция започна прилагането на нови мерки, затрудняващи пътуването през територията й – това е посочено и в ръководството на ИД, според което турските власти вкарват в ареста всеки, заподозрян във връзки с групировката.

Въпреки увеличаването на мерките за сигурност, потокът от желаещи да се присъединят към редиците на ИД продължава. Според експертите за това има редица обяснения:

  • голямата идеологическа атракция, мотивираща младите хора от арабския свят и Запада да се присъединят към ИД все още същетвува. Тази аткракция може да се увеличи заради въздушните удари и международната кампания срещу ИД.  Мерките за сигурност водят до затягане на джихадистките групи, които обучават бойците си да обръщат повече внимание. Но мерките за сигурност причиняват и капсулиране в общностите поради възможността “всеки да е потенциално виновен”.
  • липсата на адекватна реакция от страна на Запада: европейските страни все още не са поели ефективни мерки за сигурност, за да се справят с феномена “чуждестранни бойци”. Това се дължи на политически, правни и социални пречки в различните държави.
  • турските мерки все още не са достатъчно ефективни: Турция, която е “ключова транзитна страна” за чуждестранни бойци, се опитва да се справи с проблема по различни начини. Но също така избягва цялостна кампания срещу джихадистката инфраструктура на нейна територия, заради политически съображения и страхът от отмъщение. Освен всичко друго, способността на турското правителство да затвори ефективно границата със Сирия е ограничена, затова мерките са по-ефективни по летищата в Истанбул, откъдето повечето чуждестранни бойци применават, и по-малко ефектевни по дългата и отворена граница между Турция и Сирия.
  • превантивни мерки от страна на ИД: групировката използва различни превантивни мерки с цел заобикаляне на мерките за сигурност, предприети от различните държави. Тези мерки са описани в ръководството, публикувано от ИД. Засега бойците на ИД се справят с мерките за сигурност.

Основни препоръки, включени в наръчника

Ръководството, както казахме, е предназначено за чуждестранни бойци, които пътуват за Сирия, за да се присъединят към редиците на “Ислямска държава”. Много от препоръките в иструкциите са свързани с Турция, която е основен канал за преминаване на бойци. Освен това, текстът съдържа няколко главни съвета за това как да се пътува през турция и да се пресече границата със Сирия, както и начините да се измамят местните власти.

  • отпътуване за Турция: препоръчва се да не се пътува директно от страната на местожителство, тъй като директните полети будят подозрение. Следователно, ръководството препоръчва пътуване през друга държава в Европа (посочени са Гърция и Испания) и оттам да се закупи билет за Турция. Текстът препоръчва закупуването на двупосочни билети (въпреки че бойците нямат намерение да се връщат), за да не се предизвикат подозрения.
  • пристигане в Турция: ръководството дава подробности за разпита и проверките на преминали чуждестранна бойци, които пристигат в Турция. Включени са отговори, които могат да бъдат дадени на турските власти. Основното, което се препоръчва е бойците да се представят за туристи, като покажат знания за туристическите обекти в Турция, за да се увеличи достоверността.
  • връзка с оперативни работници, които помагат на ИД: при пристигането си в Турция, на чуждестранните бойци се препоръчва да се свържат с местен контакт, обикновено чрез Туитър (ръководството осигурява списък с профили и няколко алтернативни адреса в случай, че бде изтрит някой акаунт). Ръководството също така споменава възможни безопасни къщи в Турция, където бойците да останат преди да отпътуват за Сирия.
  • необходима екипировка: ръководството включва специална глава с препоръки за необходимото оборудване за Сирия и как да бъде опаковано. За напускащите за Сирия се препоръчва: чанта, раница и един куфар. Според оценката на експерти, това се прави, за да не се привлича внимание и да може да бъде пресечена границата по-лесно.
  • жените: има отделна глава за жените, които пътуват за Сирия. Тези препоръки включват предупреждения да не използват обществения транспорт, да не се движат в големи групи (не повече от три жени на едно място), да имат мобилен телефон и да научат основни изречения на турски (някои жени се включват лично в ИД, а други заради съпрузите си).

Турция се явява основна транзитна държава за бойците на “Ислямска държава. Повечето желаещи да се включат идват в Сирия през Турция, която има дълга над 900 км граница със Сирия. Пристигането в самата Турция е лесно и евтино през европейските държави, като се пътува главно със самолет. До Истанбул може да се стигне и със сухопътен транспорт, без да е необходимо издаването на виза, тъй като е достатъчно наличието на документ за самоличност.

Към момента въпреки мерките, все още има силна джихадистка инфраструктура в Турция, която съпровожда, избира и посреща бойци от над 90 държави. Тази мрежа се грижи за настаняването на бойците в подсигурени къщи, а след това ги изпращат към каналите през границата на Сирия. През януари 2015 турският вестник “Хюриет” цитира доклад на полицията, според който има най-малко 3 000 души в Турция, свързани с ИД, и които трябва да бъдат проследени.

До края на 2014 е сравнително лесно за чуждестранните бойци да минават през Турция. Именно тогава бяха и основните победи на “Ислямска държава”. В това време турските разузнавателни служби започнаха да затягат контрола. Въпреки това, потокът на чуждестранни бойци се увеличава, както и опасенията, че тези бойци ще се завърнат в страните си. След понясане на критики от западноевропейските държави, през февруари 2015 Турция въвежда нови мерки за сигурност. В този период са депортирани 1165 души, заподозрени в принадлежност към ИД, а на 7250 души е отказан достъп. Според турската полиция тези действия на властите ще доведат до актове на отъмщение и терор от страна на ИД, като ще бъдат атакувани главно посолства и консулства. (Хюриет, 17 януари)

Както казахме, през февруари 2015 Турция увеличи мерките за сигурност, предназначени за възпиране на джихадисти да преминават границата със Сирия. Според полицията, има създадени “рискови центрове” на международни летища, гранични пунктове и централни автогари. Тези обекти трябва да бъда следени за съмнителни лица и да бъдат върнати в родните им страни. До февруари турските власти съобщават, че са наблюдавали 1 500 заподозрени и приблизително 1/3 от тях са били депортирани в родните им страни. В допълнение, турските сили за сигурност са извършили атаки върху къщи, в които се предполага, че подслоняват бойци на ИД, извършени са арести, както се е увеличило наблюдението по границата със Сирия.

Intidar, CTIRU, ITIC