“Искаме справедливост, искаме я веднага. Спрете насилието срещу жените!”

11029783_10203102706327579_172904440_oПовече от 300 лондончани от три поколения, различни религии и националности се събраха на мирно шествие на 29 март под надслов “Справедливост за Фaрхунда”.

28-годишната афганистанка беше пребита до смърт с пръчки, изгорена и хвърлена в река в столицата на Афганистан, Кабул, след като беше обвинена, че е изгорила Корана в близост до джамията “Шах-е До Шамшира” в навечерието на персийската Нова година (21 март).

Осем дни по-късно, липсата на доказателства и чувството за безнаказаност, провокираха студенти, родители и малки деца да излязат на лондонския площад Трафалгар Скуер и да изкажат съпричастност към семейството на Ферхунда.

“Искаме справедливост, искаме я веднага. Спрете насилието срещу жените” скандираха присъстващите на събитието пред погледът на случайни минувачи и туристи.

11093168_10203102717727864_1713348207_o

22-годишната студентка по журналистика, Содаба Хайдаре, която е родена и израстнала в Афганистан до 12 годишна възраст, се чувства лично обвързана с убийството на Фархунда, защото нейната сестра все още живее в Афганистан.

 

“Моята сестра можеше да е на мястото на Фархунда. Болшинството от жените в Афганистан са подложени на натиск, нямат право на глас и са жертви на домашно насилие, бивайки контролирани от мъжете си. Дойдох тук днес, за да покажа, че тези жени не са сами и да защитя техните права, ” разказва Содаба.

 

Тя смята, че отговорността за убийството се поделя между правителството, политиците, гражданите и цялото общество в Афганистан, което е почти изцяло доминирано от мъже:

 

“Политиците в Афганистан са по-скоро загрижени за своите джобове отколкото за състоянието на Афганистан, чието възстановяване няма да отнеме ден или два. Това, което политиците не правят, е да отговарят на нуждите на населението и в частност на най-бедните прослойки.”

 

“Повечето хора в Афганистан са затворени, слабо образовани и неосведомени. Те смятат, че е нормално жените да са потиснати, забулени, тихи и с добро държание. Ако Фархунда беше мъж, ситуацията щеше да бъде различна,” добавя тя.

IMG_4200-1024x768

Присъстващите на мирното шествие не скриха болката и разочарованието си от случващото се в Афганистан. Много от тях споделиха недоволството и срама от събитията.

 

“Чувствам се смутен. Подобно събитие в моето детство щеше да бъде заклеймено, но в този момент обикновените хора и политиците, гледат безучастно. Още по-смущаващо е, че подобни деяния се случват в столицата на Афганистан”, споделя афганистанецът Кивру Сеадеки.

 

Според него, гражданска война в Афганистан и последвалата война срещу тероризма, ръководена от САЩ, са рефлектирали негативно върху населението, водейки до нарастващи нива на насилие между обикновените хора.

IMG_4232-563x353

Арзу Наубахар, кординатор на Афганистанската организация за човешки права и демокрация сподели в интервю, че никой няма право да посяга върху нечии живот без последвало разследване извършено от компетентните органи:

 

“Жените в Афганистан са жертвите на липсата на образованост, свързана с хумаността и милосърдието. Афганистан често е наричан най-лошото място по света за жените и децата, и това твърдение е наистина вярно.”

 

“Другият проблем свързан с хората в Афганистан е фактът, че те съдят прибързано. Когато Ферхунда е била обвинена, че е изгорила корана от моллата (духовник), никой не е проверил истинността на твърдението. Дори и тази книга да беше коранът, никой нямаше право да докосва Ферхунда, защото се предполага, че в Афганистан има закони. Много съжалявам, че съм жена и се срамувам, че съм от Афганистан,” добавя тя.

Освен плакати и запалени свещи, организаторите на шествието използваха магнетофон, за да изразят гласно позицията си:

 

“Ние не сме тук, защото сме афганистанци. Ние сме тук, защото сме хора. Не само жените, а цялото население на Афганистан страда, а ние не правим нищо. От този ден нататък ни обещайте да се борите. Трябва да застанем срещу насилието без значение от пола, националността или религията. Искаме справедливост. Искаме я веднага!”

До момента са задържани 12 заподозрени за смъртта на Ферхунда. Религиозната общност в Афганистан отказа да заклейми събитието. Въпреки смесените реакции сред населението, международната общност остро осъди убийството. Вълна от недоволство се разпространи в социалните мрежи.

“Случилото се в Кабул днес е в пълен разрез във закона, с шериата и не е показателно за мюсюлманите в Афганистан, сподели в Туитър афганистанския журналист Ахмад Мухтар.

Подобни събития, обявавайки се за справедливост и съпричастност към болката на семейството на Ферхунда, бяха организирани в Кабул, Ню Йорк и Мелбърн.