БНТ с абсурдно отразяване на събитията в палестинския лагер в Дамаск – Ярмук

sit-400x221

Палестинският лагер Ярмук, намиращ се на територията на сирийската столица Дамаск, е една от инфарктните точки в сирийската гражданска война.

Лагерът, превърнал се малко или много във функционална част от Дамаск, се намира само на 4 километра от идеалния център на столицата, а също има и важно значение относно подстъпите към южната част на Дамаск. От две години насам Ярмук е обсаден напълно, след като 75% от територията му се обяви за неутрална зона, контролирана от антиправителствени палестински фракции, подкрепени от сирийски бунтовници. Заради това, като мярка срещу липсата на подкрепа за правителството, официалните власти установиха пълна блокада към и от лагера – не се допускаше дори хуманитарна помощ за над 20 000 души останали в Ярмук (от 160 000 преди сраженията).

Според БНТ лагерът Ярмук в Дамаск е бил “под обсада от 2013 г. от палестинска групировка, която е противник на сирийския режим” и след това тази група е била изтласкана от “Ислямска държава”.

Не мога да си обясня подобни твърдения по друг начин, освен с пълна некомпетентност. Затова ще предоставя кратък урок по история.

Авторката на публикацията в сайта на БНТ, Цветелина Йорданова, трябва сериозно да премисли какво е чела по въпроса преди да пише и какви източници е използвала. Защото тази новина противоречи дори на официалните новини в Сирия – самото правителство е заявявало, че блокира легера. Версията на новината от сайта беше повторена и в новинарската емисия на БНТ.

ООН поиска достъп до бежанския лагер Ярмук в Сирия  ОБНОВЕНА
Част от новината, публикувана на сайта на БНТ.

Нека да поясним на Цветелина Йорданова – лагерът Ярмук е обсаден от 2013 година от правителствените сили. Когато преди седмица “Ислямска държава” нахлуха в него, това стана за една нощ – самите палестинци бяха изненадани, защото никой не е мислел, че ИД могат да бъдат допуснати на 4 км от центъра на Дамаск.

През декември 2012 година в Ярмук избухнаха сблъсъци между сирийската армия, подкрепена от про-асадистката палестинска организация Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване и Свободната сирийска армия, от друга страна, подкрепена от палестинците, настроени срещу правителството, обединени тогава в една бригада, наречена Лиуа ал Асифа. По-късно самата група на Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване се разцепи на две. След споразумение между враждуващите сили, беше взето решение Ярмук да остане неутрална зона.

Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване (НФОП – ГК) е малка палестинска военна организация, базирана в Сирия. Трябва да се различава от по-известната организация Народен фронт за освобождение на Палестина (НФОП). НФОП – ГК е основана през 1968 от Ахмад Джибрил след отделяне от НФОП.  През 1970-те и 1980-те години групата е активна в Южен Ливан, а от края на 1980те г. е до голяма степен неактивна, но по време на сирийската гражданска война хората на Джибрил воюват на страната на сирийското правителство, което има голяма роля в създаването на организацията.

След декемврийските сблъсъци от 2012, палестински леви организации осъдиха Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване като дори Народният фронт за освобождение на Палестина заяви, че групата “не представлява палестинците” и, че е близка до крайно десни формации. На 18 декември 2012 Палестинския национален съвет обяви, че лидерът на Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване, Ахмад Джибрил, ще бъде изгонен заради ролята му в конфликта.

Днес в лагера срещу ИД действа групата “Ал Акнаф бейт ал Макдис”, които са анти-Асад настроени, но не са джихадисти или някакви подобни, а палестинци доброволци, които защитават лагера.

Това не е първият път, в който БНТ не отразява точно новините от събитията в лагера Ярмук. В емисия от 5 април беше съобщено, че хора напускат Ярмук заради насилието, “Ислямска държава” контролира 90% от лагера, а правителството отговорило с въздушни удари. В новинарската емисия не бяха споменати палестинските бойци, които отблъскват атаките вече седмица, нито момчетата от бригадата “Ал Акнаф”.

Остава въпросът защо БНТ си позволява подобно своеволие при отразяване, предвид факта, че е национална теливизия и би трябвало да поставя стандарти при отразяване, а не да ги нарушава.