Кланетата в алжирския град Сетиф: 70 години по-късно

ob_910e6b_8mai1945Днес, 8 май 2015, се навършват 70 години от кланетата в алжирския търговски град Сетиф, извършени от френската армия през 1945 година.

На 8 май 1945 година алжирци излизат на демонстрация в Сетиф, за да изискват алжирска независимост от Франция. С приключването на Втората световна война, движенията за независимост в колониите се засилват. На демонстрацията излизат над 5 000 души, които бързо са разпръснати от френската полиция. Атаките на властите са последвани от атаки срещу френските заселници и загиват 103 души.

Пет дни след протестите, Франция изпраща Чуждестранния легион в Сетиф за наказание. Последват репресии срещу местното население. Различните източници посочват между 6 000 и 45 000 убити цивилни.

Видео с кадри от Сетиф и Гуелма. 

Събитията в Сетиф се отразяват сериозно на бъдещите френско-алжирски отношения и са един от най-важните епизоди в историята на френското управление на Алжир от 1830 до войната за независимост преди половин век (1954 – 1962), приключила със споразумението от Евиан. Станалото в Сетиф отприщва поредица от травматични събития, които Франция не иска да преразгледа. Особено силно се отразява върху мюсюлманските  и арабски войници, сражавали се на страната на Франция и завърнали се в Европа след края на войната, и чиито деца наследяват не само травмата на родителите си, но и отказа на държавата да признае извършеното.

Първата официална реакция от страна на Франция относно кланетата в Сетиф е през 2005 година, когато посланикът на Франция в Алжир нарича събитията от 8 май 1945 “непростима трагедия”.