Volcano, войникът-рапър от Либия

benghazi_1Ашраф, известен като Volcano, рапира сред летящи куршуми и тлеещи отломки на бомбардирани сгради. Щом куршумите отминат, той продължава да пее. Неговата цел? Просто е – да вдъхнови младите хора в страната му да застанат срещу джихадистките групи в разкъсвания от сражения източен либийски град Бенгази.

Volcano избира да се присъедини към частите на международно признатото правителство в Тобрук, което в момента се опитва да си върне контрола върху Бенгази от джихадистката група Ансар ал Шария. Но автоматите не са единственото оръжие, които Volcano носи със себе си на фронтовата линия. Той също така заснема клипове за песните си насред фронта.

Това видео е от Бенгази миналият март: 

Volcano започва да рапира веднага след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 година. Една от първите му песни със заснет клип се казва “S5”, на името на ракетите, използвани от милициите.

Заснемането на видео насред фронта не е лесно. За снимките на някои сцени Volcano попада под снайперистки огън, докато жена му снима с камерата. За щастие тя се намира в безопасност, но той попада в капан от възможността да бъде убит. Изчаква 14 часа, докато бронирана машина го извежда от района.

За декори той използва обстановката. Заявява, че няма нужда от специални ефекти, защото се намира в Бенгази, където всяка града е пострадала от огъня. Когато милициите удрят точно такава сграда в близост до него, малко по-късно той застава до руините и започва да снима и пее песните си като насмешлив протест срещу Ансар ал Шария.

Пред France24, той обяснява мотивите си да започне да снима на фронтовата линия:

“Веднага след революцията, започнах да използвам музиката си, за да говоря за всичко, което не ми харесва в страната ми и в арабския свят. Въпреки това, скоро след това се присъединих към армията, за да се сражавам срещу терористите от Ансар ал Шария в близост до Бенгази.

Нямах военна подготовка, но когато стартира Операция “Достойнство”, осъзнах, че не мога просто да си седя без да правя нещо, докато тази група сее терор и убива цивилни в името на исляма.

Това желание да направя нещо е причината да заснемам повечето от сцените за моите последни клипове на фронтовите линии, особено в кварталите Лити и Буатни в Бенгази миналия март. За мен това е начин да покажа подкрепата си за младите, които се бият, начин да повдигна морала на войските.

В интервюто си за France24 Volcano обяснява повече за избора си да използва рап музиката като послание:

“Заснехме това видео с много ограничен бюджет. Ние сме малък екип от трима души и наистина се трудихме, за да осъществим идеята по-бързо. Отне ни само две седмици, за да заснемем, редактираме и пуснем видеото онлайн.

Може би звучи изненадващо, но аз всъщност не съм голям фен на рапа. Не съм в течение с новините от рап сцената и не знам имената на най-големите изпълнители, с изключение на личности като 50 cent и Tupac. Всъщност, аз съм фен на кънтри музиката. Рапът просто е най-ефективният начин да споделя посланието си. Една класическа песен обикновено е от около 60 думи, а в една рап песен може да има до 300 думи – това е полезно. “