MRG: ИДИС е активна в седем държави в Близкия изток, но най-голямата заплаха за населението все още е от страна на правителствата

unnamedНивото на опасност за цивилното население в седем държави от Близкия изток е изключително високо според годишната класация „Население под заплаха 2015“ световната класация поради атаки от “Ислямска държава” (ИД, ИДИС). Въпреки това, като цяло, населението в региона е изправено пред много по-голям риск от собствените си правителства, заявява организацията Minority Rights Group International (MRG).

Нападенията, приписвани на екстремистката групировка ИДИС се разпространиха през последните месеци до Ливан, Йемен, Египет, Либия и Афганистан, и се засилиха в Сирия и Ирак, отбелязва международната правозащитна организация.

“Заплахата за Близкия изток от ИД не трябва да бъде подценявана, но повечето хора трябва повече да се страхуват от собствените си правителства,” казва Марк Латимър, изпълнителен директор на MRG.

Оповестяването на индекса „Население под заплаха“ има за цел да определи тези общности по целия свят, които са най-застрашени от геноцид, масови политически убийства или системни насилствени репресии, и е на разположение като онлайн карта.

Сирия, Ирак, Централноафриканската република, Египет и Украйна са сред държавите с най-значимо изкачване в класацията за 2015.

С над 200 000 души загинали в конфликта и до половината от населението, принудено да напусне домовете си, кризата в Сирия, която за първи път оглавява класацията, продължава да се влошава. Крайното сектантство вече е заразило голяма част от страната, с почти всички останали християнски общности, които живеят в анклави в контролирани от правителството райони. Само в управлявани от кюрдите райони на север е направен сериозен опит за създаване на приобщаваща демокрация, посочва MRG.

Ирак оглавява таблицата на индекса „Население под заплаха“, публикуван за първи път през 2006 г. и никога не е бил далеч от върха на класацията през изминалите години. Над 14 000 цивилни са убитите през 2014 г., много от тях в кланета, извършени от ИД чрез прогонване на малцинствени общности,  сред които язиди, шабак, асирийци и туркмени от Мосул, Синджар и Ниневия. Хиляди жени и момичета остават в плен на ИД, и остава остър рискът за шиитските общности, заплашени от ИД и сунити, под риска от отмъщение от иракските сили за сигурност и съюзническите им шиитски милиции.

Продължава и конфликтът в Централноафриканската република, който се е повишил с 4 позиции тази година до номер десет в класацията, между предимно мюсюлманските бивши бунтовници селека и анти-балака милициите, съставени предимно от християни. Повече от 850 000 души – почти една пета от населението на страната – са бежанци или вътрешно разселени в края на 2014 г., а десетки хиляди са избягали от домовете си в първите месеци на 2015 г. Спорно споразумение за мир бе подписано през април 2015 в Найроби.

Египет се изкачва с нови три места в индекса през тази година. Продължаващи сражения и засилени мерки за сигурност оказват влияние върху живота на бедуините от Синай, които отдавна страдат от политическа и икономическа маргинализация. Правозащитници продължиха да критикуват правителството, че прави твърде малко, за да се гарантира сигурността на коптските и на други християнски общности, особено в Горен Египет, където отделни граждани, техните домове и храмове редовно бяха атакувани.

“Доминацията на Близкия изток и африканските държави в „Население под заплаха 2015“ беше може би неизбежна,” заявява Марк Латимър. “Но еднаква загриженост предизвиква нарастването на риска в две от големите световни сили: Русия и Китай.”

В Китай, който се изкачи драматично с 15 места в таблицата, имаше остра ескалация на тактики, използвани от уйгурски екстремисти, борещи се за независимост в автономния район Синцзян-Уйгур. Над 200 души са убити при терористични атаки, стотици задържани при масови арести и има произнесени десетки смъртни присъди. Малко е направено, заявява MRG, за преодоляване на наследството от недостатъчното развитие и изключването на уйгурски общности, които са в основата на размириците. Стратегията на правителството за определяне на уйгурските активисти за човешки права като терористи, осуетяват опитите за подобряване на положението.

Връщането към по-автократичен стил на управление в Руската федерация, която е на 16-то място в таблицата, съвпадна с нарастващата ксенофобия в руското общество срещу имигрантите, независимо дали са от чужбина или от Кавказ. Но заплахата е по-голяма в самия Северен Кавказ, където продължават редовните сблъсъци между руските сили и ислямистки сепаратисти в Чечня, Ингушетия, Кабардино-Балкария и особено Дагестан, според MRG.

Докато растящото ниво на заплаха в Руската федерация е довело малцинства в тази страна да живеят в страх, индиректната война на Русия с Украйна, която се е изкачила с 39 места в класацията „Население под заплаха“, е довела цели общности в източната част на Украйна да търсят подслон в своите мазета или да напуснат домовете си. Приблизително два милиона украинци вече са разселени на изток или са избягали от страната. Междувременно, в анексирания от Русия Крим се потискат гласовете на активисти за човешки права.

Minority Rights Group International е водеща международна правозащитна организация, която работи за защита на правата на етническите, религиозните и езиковите малцинства и коренното население. Работи с над 150 партньори в повече от 50 страни.