КАРТА: ситуацията около Тел Абияд

11430134_869033763150294_7440211316022167881_n

Кюрдите заедно с бойци на опозицията превзеха Тел Абиад, прекъсвайки един от основните пътища за снабдяване на ИД през Турция, както с хора, така и с трафик на оръжия

Настъплението на юг от Тел Абиад и превземането на на Айн Иса ме навеждат на мисълта, че кюрдите са решили да действат дръзко. Съдейки по липсата на действия в района на Джарабулус, е много вероятно силите на ПКК, ИГП, пешмергите и Сирийските бойци от Опозицията да се насочат още на юг и да търсят директна офанзива срещу столицата на ИД – Ар Рака. Подобен ход е изключително рискован, тъй като ИД, вероятно, вече прехвърлят бойци в сектора за мощна контра офанзива (поне до сега са действали винаги по този начин в случай на сериозен пробив.

Оптимистичната версия е , че след Айн Иса, съюзените сили ще стигнат предградията на Рака и ще започнат обсада или блокада.

Реалистичната версия, базирана на събитията в района на Кобане от преди два-три месеца, по-скоро ме карат да мисля, че ИД ще спрат настъплението на кюрдско-сирийските сили при Айн Иса и ще търсят вариант за контра офанзива, ако не в същия район, то вероятно на изток, към Мабрука и Манаджир.

Това, разбира се, са само прогнози. Времето ще покаже какво ще се случи.