САЩ и сирийските кюрди: неловко партньорство

Кюрдски бойци развяват флага си в близост до турско-сирийската граница.  Bulent Kilic/AFP/Getty Images
Кюрдски бойци развяват флага си в близост до турско-сирийската граница.
Bulent Kilic/AFP/Getty Images

В зависимост от това кого питате, сирийският граничен град Тал Абияд е разположен там, където се срещат две или три държави.

Според международно признатите карти, той е пресечна точка между Сирия и Турция. Но с избухването на сирийската гражданска война се появиха нови фактори. Съвсем наскоро беше пресечна точка между “Ислямска държава” (ИД) и Турция на север и контонът Джазира, полуавтономен кюрдски район в Сирия.

През изминалата седмица бойци от YPG – кюрдска милиция – заедно с подкрепления от Свободната сирийска армия (ССА), обединени в кюрдско-арабските сили Буркан ал Фурат, “Вулканът на Ефрат”, възвърнаха контрола върху града от джихадистите.

В първите дни на гражданската война, границата беше използвана от бунтовнически групи, свързани със ССА, за превоз на оръжие и консумативи. ИД завзе града през януари 2014 година и превърна Тал Абияд във важна връзка към “столицата” Ар Ракка.

Това, че градът толкова често сменя управляващите го, показва колко е важно стратегическото му значение. Нужен е само един поглед върху картата, за да се разбере колко голяма загуба за ИД е отнемането му от джихадистките бойци. ИД повече не може да прекарва бойци от територията на Турция към Ар Ракка.

Управлението на Тал Абияд не е важно само за ИД. Той е важен и за кюрдите, които сега са в състояние да свържат трите си кантона, в които сирийските кюрди се опитват да се самоуправляват в продължение на години.

Докато ИД се стремят да консолидира и разшири границите на собствената си територия, кюрдите бяха заети да изграждат нещо като държава в държавата в техните територии.

Пред GlobalPost, говорителят на кюрдската милиция в Тал Абияд заявява, че първият приоритет е да се съберат сили срещу ИД, тъй като те ще опитат да върнат града.  Точно както успехът на ИД отчасти се дължи на хаоса на сирийската гражданска война, конфликтът помогна на кюрдите да консолидират управлението си в отделни зони в североизточна Сирия, където са мнозинство.

Още през ноември 2013 година, партията Демократичен съюз (PYD) – най-голямата кюрдска партия в Сирия, свързана с милицията YPG – обяви плановете си за създаване на преходно правителство в трите кантона в северната част на Сирия. Планът призовава за създаване на парламент от 82 членове, избрани от трите кантона, всеки от които ще има свое местно събрание.

“Тази администрация ще бъде демократично избрана и смятаме, че ще е неразделна част в бъдещето на демократична Сирия”, заявява говорителят на PYD пред The Independent .

Според кюрдски източници крайната цел не е да се създаде кюрдска държава сама по себе си, а да се даде нова власт на местно ниво, далеч от централното правителство.

От времето на това изявление, значителни части от тези райони паднаха под кюрдски контрол – и отново завзети. Присъствието на YPG в края на 2013 и последвалите събития показват, че контролът им не е подсигурен към момента.

11430134_869033763150294_7440211316022167881_n

Днес, обаче, нещата са по-различни.

САЩ се ангажираха директно да предоставят помощ на YPG, въпреки силните връзки на милицията с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се бори за по-голяма автономия и права на кюрдите в Турция. ПКК е смятана за терористична организация от САЩ, ЕС и Турция, където се води война от три десетилетия между турската армия и частите на ПКК.  Турските власти се отнасят към YPG при същите условия, като ИД, виждайки поредна терористична група на портите си. Говорейки за настъплението към Тал Абияд на 15ти юни, Реджеп Ердоган предупреди за “създаването на структура, която заплашва нашите граници”.

В стремежа си да не отчужди Турция – съюзник в НАТО и важен партньор срещу сирийския президент Башар Асад – САЩ действа внимателно по отношение на YPG.

Водената от САЩ коалиция, която беше създадена, за да се бори срещу “Ислямска държава”, помогна много да YPG с въздушните удари. Те се оказаха ефективни в подпомагането на кюрдските сили в популярната битка при Айн ал Араб (Кобане) и помогнаха при Тал Абияд.

Отбелязването на успеха на кюрдските сили беше аплодирано от американски военни служители, което може да се смята и за официална позиция на САЩ.

Редица пречки стоят обаче по пътя на на кюрдските стремежи за автономия. Докато продължават да се сражават с ИД, САЩ вероятно ще продължава да ги подкрепя по един или друг начин. Трудността идва след това.

Често Щатите са заявявали, че се противопоставят на създаването на полуавтономна кюрдска държава. “Надяваме се, че всички в Сирия работят заедно за единен национален проект”, заяви в края на 2014 високопоставен служител на държавния департамент пред WSJ.

В това се състои една от многото слабости на политиката на САЩ в Сирия: помагат на кюрдите в консолидирането на контрола в районите с преобладаващо кюрдско население, докато критикуват плановете им за автономия в бъдеще; възхваляват бойните способности на кюрдите, но игнорират онова, за което се борят мнозина от тях. Подобно на САЩ, широк спектър от сирийските бойни групи – от умерените бригади на бунтовническата Свободна сирийска армия, до радикалите от Фронт ал Нусра – се противопоставят на идеята за създаване на автономна кюрдска област в Сирия. И все пак, много от тях си сътрудничат с кюрдските сили.

Въпреки засилената координация между бунтовниците и кюрдските сили, напрежението съществува. Обвиненията в етническо прочистване през последните седмици, когато YPG изтласка ИД от смесените селища с арабско и кюрдско население, които кюрдите считат за своя територия, има вероятност да задълбочат недоверието.

Дори и бунтовниците и кюрдите да успеят да постигнат трайно споразумение относно кюрдските кантони, къде остава Турция?

Гостуващият сътрудник на Европейският съвет за външни отношения, Чале Салих, анализатор на кюрдските въпроси, написа в деня след падането на Тал Абияд, че: “В крайна сметка, ключът към нормализиране на отношенията на коалицията с YPG би било напредък в мирния процес между ПКК и Турция, което ще позволи на Турция – и по този начин на нейните западни съюзници – да ангажира PYD и YPG с по-голяма гъвкавост.” Коментирайки пред GlobalPost виждането на YPG и PYD за независимост, Салих коментира: “Не знаем къде ще застанат Турция или САЩ около ПКК в бъдеще.”

Според Салих има вероятност, когато битките привършат, а проектът бъде задвижен реалност, да има опозиция от неочаквано място. PYD спечели много кюрди – не само в Сирия и Турция, но и Ирак и Иран – защото постигна значителен успех срещу джихадистите. Но когато войната стихне и политическото поле се изясни, групата може да открие, че не всички сирийски кюрди са съгласни с идеята за автономен проект.

В момента, обаче, борбата с “Ислямска държава” продължава да бъде приоритет.

Intidar/GlobalPost/WSJ/ECFR/BBC