Турция подготвя сухопътна операция в Сирия?

turkeyarmyborde
(AFP/Ilyas Akengin)

Ливански медии съобщават, че Турция се подготвя за мащабна военна намеса в северната част на Сирия срещу “Ислямска държава” (ИД). За това съобщават и турски медии.

Въпреки че кюрдското лидерство в Сирия заяви открито, че няма планове за създаване на кюрдска държава в Северна Сирия, някои анализатори смятат, че една от причините за турското раздвижване е засилването на кюрдските сили и успехите им в североизточна Сирия.

Въпреки че турските власти не са направили конкретни изявления по въпроса, те намекнаха през последните седмици за предстоящо решение по отношение на сигурността на границите на Турция със Сирия.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Съветът по национална сигурност ще заседава на днес (29 юни), след което правителство ще обяви “някои необходими изявления”. (До пускането на публикацията такива изявления все още нямаше)

Междувременно, на 28 юни премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че “нашата страна е готова за всякакви непредвидени развои” по границата със Сирия, след което турски медии съобщиха, че правителството е придвижило военни части срещу “Ислямска държава” от района на Алепо до Кобане.

“Йени Шафак”, вестник близък до Партията на справедливостта и развитието (ПСР), твърди, че турските въоръжени сили са готови за сухопътна операция с 18 000 войници.

“Анкара планира да създаде 110-километрова буферна зона с ширина от 28 км, простираща се от Каркамъш до Юнчюпънар. Турските въоръжени сили се очаква да проведат синхронни операции от две страни”, добавя вестник “Сабах”, акцентирайки, че Турция разполага сили срещу кюрдските милиции YPG и бойците на ИД.

Кюрдските отряди за народна защита (YPG), подкрепени от Свободната сирийска армия и въздушни удари на международната коалиция, направиха зашеметяваща офанзива срещу ИД в североизточна Сирия и свърза де факто кюрдските автономни кантони със завземането на Тал Абияд.

На 26 юни турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че страната му “никога няма да позволи” създаването на кюрдска държава по границата си, давайки основание на медии да тълкуват подготовката на войската като акция срещу кюрдските успехи срещу ИД по границата с Турция.

“Хюриет”, един от водещите турски всекидневници, близък до лявоцентристките политически опоненти на Ердоган, съобщи, че турската армия не желае да се придвижи в Сирия и “печели време” до съставянето на ново коалиционно правителство (до 15 август).

 

Междувременно базираният в Лондон пан-арабски вестник “Ал Араби ал Джадид” съобщава, че министърът на външните работи на Турция, както и военното ръководство, са срещу плановете на Ердоган за намеса. Според изданието Давутоглу и Ердоган под претекст, че ще атакуват ИД, настояват за турска намеса в провинция Алепо, в района на Джараблус, за да предотвратят засилване на кюрдските сили в този район.

Този ход се разглежда също и като осигуряване на изолирани зони и забранени за полети територии, с които да се подкрепят умерените сирийски опозиционни сили и да се спре движението на повече бежанци към турска територия. Според “Ал Араби ал Джадид” главнокомандващият въоръжените сили, генерал Недждет Йозел смята, че “легитимирането на турска намеса в Сирия е лесен въпрос.”

“Ще е достатъчно за Анкара да потвърди, че ще се намеси срещу “Ислямска държава”, за да събере международна подкрепа”. В статията Йозел изразява загриженост, че “битката няма да е лесна срещу група като ИД”, тъй като са добре подготвени за партизански тип война срещу редовна армия.

“Това би могло да изложи на опасност турската вътрешна сигурност – възможни са самоубийствени атаки, организирани от ИД”, допълва Йозел.

Според генерал Йозел, цитиран от “Ал Араби ал Джадид”, операция в Сирия може да изложи турската армия на пряка конфронтация със силите на кюрдската формация PYD, а това да доведе до нови сблъсъци с ПКК, с които не е имало активни действия от 3 години насам.