Турция прокарва “червена линия” в Сирия

Заседание на Съвета за сигурност на Турция, състояло се на 29 юни 2015. Снимка AA.
Заседание на Съвета за сигурност на Турция, състояло се на 29 юни 2015. Снимка AA.

Както съобщихме, на 29-ти юни Турция свика Съвета по национална сигурност (MGK), на който една от важните точки за обсъждане беше дали да се установи буферна зона по границата със Сирия. След заседанието станаха ясни няколко неща.

На първо време, Турция ще обмисли нахлуване на запад от река Ефрат в северна част на Сирия по границата с Турция (линията Каркамъш – Юнчюпънар – виж картата), граничеща с територията, контролирана в момента от силите на свързаната с ПКК кюрдска партия Демократичен съюз (PYD), като всяка атака на север от сирийския град Идлиб от страна на сирийските правителствени сили, ще бъде смятана за преминаване на “червената линия”.

В изявление, последвало Съвета за национална сигурност, цитирано от TRT, се съобщава, че “събитията в Сирия бяха обсъдени обстойно, евентуалните заплахи са били оценени и са били прегледани възможни допълнителни мерки за сигурност”.

Турското правителство иска да предаде силно послание едновременно към самопровъзгласилата се “Ислямска държава” и кюрдските сили на PYD, които са близки до Кюрдската работническа партия. Всеки ход от тези групи на запад от река Ефрат, където се намира важният град Джараблус, е обявен за “червена линия”, тъй като реката служи за естествена граница между ИД и враговете им от PYD в северна Сирия, след като Тал Абияд беше превзет от кюрдските милиции на 15 юни.

По време на пресконференция в Анкара, говорителят на президентството, Ибрахим Калин заяви, че “не е здравословно да се тълкуват необходимите мерки, които целят да осигурят сигурността на Турция, като “Турция влиза във война”.

1978926695
Натиснете картата за по-голям размер на картинката.

Калин подчерта също, че Турция “никога не е използвала термина “буферна зона”, но говори за необходимост за установяването на зона, забранена за полети и безопасна за цивилни граждани”. Позицията на Анкара по този въпрос остава непроменена и възможни ходове се обсъждат със съюзници.

В изявлението става дума и за това, че Турция е разтревожена от действията на ИД в близост до градовете Азаз и Марея, както и от разширяването на кюрдските анклави под контрола на PYD по границата с Турция.

Наскоро бойци на “Ислямска държава” нападнаха територията между Марея и Азаз, които се намират в северозападната част на Сирия, контролирана от Свободната сирийска армия (ССА). Този ход на “Ислямска държава” идва след загубата на Тал Абияд от кюрдските отряди YPG,  с което бяха обединени автономните кюрдски кантони Кобане и Джазира.

ИД вече контролират зоната между Джараблус и Марея, също по протежение на границата с Турция.

В най-лошия сценарии за Турция, който би могъл да стане реален с атаките на джихадистите в Азаз и Марея, Свободната сирийска армия може да поиска помощ от кюрдските сили с цел защита на областите в северозападна Сирия, които са под контрола на сирийските бунтовници. Това може да разшири кюрдския контрол и влияние далеч на запад в Африн – изолиран в момента кюрдски кантон.

PYD трябва да преминат през Джараблус и на запад от Ефрат, за да достигнат района на Азаз – Марея, за да се изпълни този план. След това кюрдите могат да поемат пълен контрол върху турско-сирийската граница, което води до страховете на Турция, че може да се окаже съсед до враждебно настроена кюрдска държава, която да използва достъпа до границата, за да подкрепи кюрдските движения във вътрешността на Турция.

Според турския всекидневник “Милиет”, ако PYD започнат операция покрай някоя от тези точки, турските въоръжени сили ще пресекат границата без предварително предупреждение.

Ако “Ислямска държава” поеме контрола върху границата при Юнчюпънар, ще се доближи до другия пункт по границата – Джилвегозу. За Турция това означава да загуби контрол над границата си с две враждебни сили.

Остава и въпросът, че при боевете за граничните пунктове и възможните разселвания на цивилни, кланета или етнически прочиствания, може да се стигне до нова голяма вълна от бежанци. Именно по тази точка турското правителство определя “червената линия” за правителството на Асад относно въздушните атаки на север от Идлиб.

Съществуват опасения, че ако сирийският режим започне атака северно от град Идлиб, потокът от бежанци ще е голям в посока Турция, където оценките сочат, че са намерили подслон 1 700 000 души. Турция и САЩ, които ръководят силите на коалицията срещу “Ислямска държава”, имат различни виждания относно приоритетите в северна Сирия, въпреки че имат едни и същи интереси. Турция се чувства засегната от дейността на PYD по протежение на границата, докато САЩ подкрепят действията на кюрдските отряди, поне докато се сражават срещу “Ислямска държава”.

Позицията на Държавния департамент на САЩ, изразена в брифинг на 30 юни е, че установяването на зона, каквато иска Турция с помощ от коалицията, би “струвала много по отношение на логистика, време, ресурси и усилия”.