След Турция, Йордания също планира буферна зона по границата със Сирия

AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI

След като Турция придвижи допълнителни войски по границата си със Сирия, Йордания също се готви да създаде хуманитарна “буферна зона” в южната част на Сирия, използвайки войските си. Наскоро йорданската армия обнови радарната система по границата си със Сирия, както и бяха построени нови наблюдателни кули. Този ход Йордания предприема като средство за ограничаване на потока от сирийски бежанци към своята територия. Но установяването на буферна зона може да отбележи и най-значителното нарушаване на териториалната цялост на Сирия от чужда страна през продължаващата вече четири години гражданска война.

Според статия на Financial Times, Йордания възнамерява да създаде буферна зона в огромна площ, която се простира върху южните сирийски провинции Дараа и Суейда. Зоната вероятно ще включва и град Дараа, където в през последните седмици се водят тежки битки между правителството на Башар Асад и бунтовническите сили. Плановете на Йордания вероятно включват и създаване на “милитаризирана зона”, която да отдели буферната зона от правителствените сили.

Йорданските сили, подкрепени от САЩ, ще установят линия, която вероятно ще обслужва предимно “съществуващите бойци в бригадите срещу Асад в южна Сирия”. Става дума за Свободната сирийска армия, подкрепена от Запада, чиито бойци в момента се обучават в Йордания.

Ако този доклад е верен, това ще промени рязко ролята на Йордания в кризата в Сирия и със сигурност ще привлече обвинения от страна на правителството на Асад и неговите съюзници, и най-вече Иран. Още от 2011 Аман подкрепи умерените фракции сред бунтовническите групи, които тогава се формираха от дезертирали войници, но досега се колебаеше да се намеси по-открито.

Карта, показваща буферните зони, които предлагат Турция и Йордания. DEBKA
Карта, показваща буферните зони, които предлагат Турция и Йордания. DEBKA

Отдавна Турция и Йордания призовават за установяване на буферни зони по границите на Сирия, които да облекчат натиска от бежанската вълна, но и да осигурят зони забранени за полети. Бежанците в Йордания са над 1 милион. Най-голямо притеснение продължават да бъдат въздушните удари на сирийските военновъздушни сили, чиито експлозивни варели нанасят огромни материални и човешки щети. Според Йордания една буферна зона би помогнала за установяването на лагери, където бягащите цивилни да намерят подслон в близост до домовете им, но и ООН ще може да доставя нужните медикаменти и помощи. Към момента само два пъти ООН успява да се пребори за създаването на хуманитарни коридори към обсадените от правителствените сили райони, в които се смята, че живеят над 4 милиона души.

Според анализатори създаването на буферна зона в момента може да върне страховете за сигурността. Йордания успя да запази непокътнати границите си със Сирия и Ирак, но през последните месеци лидерите в страната се обезпокоиха от отстъплението на умерените бригади на Свободната сирийска армия пред по-радикалните групи като “Ислямска държава” и Фронт ал Нусра. Джихадистките бойци се доближават все повече до сирийско-йорданската граница.

Ако добавим ситуацията в Египет, който стана свидетел на сражения между армията и радикалисти в Синай, Йордания се оказва “заклещена” от несигурност по границите – от залива на Акаба до Синайския полуостров. Ако радикалите насочат поглед към територията на кралството, спорно е колко са защитими границите от проникване.

За съжаление на Турция и Йордания, техният най-голям съюзник, САЩ, не гледа много еуфорично на идеята за по-голяма намеса в Сирия. Държавният департамент изрази вече скептицизма си относно плановете на Анкара за поставяне на “червена линия” в северна Сирия. Американската администрация се опасява, че всяко действие извън извършваните в момента въздушни удари по “Ислямска държава”, би ускорило падането на режима на Асад и възможността за създаване на вакуум на властта.

Засега Йордания и Турция ще действат сами (или заедно) по установяването на буферни зони по южната и северна граница на Сирия. Според статията на FT плановете на Йордания са подкрепени от “ключови членове” на коалицията срещу “Ислямска държава”, но не се назовава кои са те поради “съображения за сигурност”.