Жените, спасяващи животи изпод руините в Сирия

Снимка от сайта https://www.whitehelmets.org/
Снимка от сайта https://www.whitehelmets.org/

Ако сте се запознавали с дейността на “Белите шлемове”, ще знаете, че те са група от доброволци, които правят всичко възможно да спасяват човешки животи след въздушни удари. Наричат се така заради каските, които използват по време на работа. Те често вадят затрупани от останки на сгради, сринати по време на бомбардировки от правителствените сили върху опозиционните райони. Най-опасни са ударите с експлозивни варели, извършвани най-вече в Северна Сирия.

В тези райони обществени услуги почти няма и “Белите шлемове” представляват единственият възможен начин ранените да бъдат транспортирани до близки медицински центрове. Наред с всичко, организацията е свидетел на голям наплив от жени, желаещи да се включат в доброволческите отряди. Присъствието на жени е задължително в този род дейности, в райони, където много доброволци мъже не са допускани до жени и момичета. Затова, когато се случи атентат или дадена сграда е срината, жените в “Белите шлемове” са заедно с мъжете и наравно разпределят задълженията си.

Ола Сюлейман, една от отговорниците в Сирийската гражданска защита (официалното име на “Белите шлемове”), описва в разговор с изданието BUST конкретните събития, каращи много жени да се включват в организацията. През август 2014 година домът на жена е ударен от бомба, която разкъсва дрехите й и от срам тя отказва да бъде прегледана и спасена от мъж. Оттогава броят на обучените жени в редиците на “Белите шлемове” е нараснал до над 80, а групата стартира кампания за набиране на средства за униформи и материали, отнасящи се до жените в центровете им.  Жените са и главните действащи лица зад Интернет кампанията за доставяне на 6 линейки за Сирийската гражданска защита.

Подобно на мъжете в организацията, жените са в състояние да използват уменията си от професиите си, които са упражнявали преди войната. “В Сирия преди войната, медицината беше много популярна сред момичетата”, казва Сюлейман. Сега някои от тези бивши медицински сестри и лекари могат да работят в областта на медицината отново. Но не само те са полезни. Има жени журналисти, които помагат при медийните кампании, интернет връзките с други организации извън Сирия. В специално видео “Белите шлемове” мъже и жени призовават доброволци да се включат, като посочват предишните си професии – хлебари, шивачки, шофьори, учители.

Какво представлява работата в тази организация? По думите на Ола Сюлейман, “смените са по 24 часа”. Никой не знае кога ще падне бомба или ще се случи атентат. Когато никой не реагира на кризи, те помагат при евакуация, възстановяването на домове, поправяне на пътища и възстановяване на електрозахранването, прекъснато при бомбардировки.

“Белите шлемове” са уникални и значими в своя ангажимент да помагат на всеки, засегнат от въздушни удари и атентати, независимо на коя страна са – дали опозиционна или правителствена. “Когато искаме да спасим нечии живот, не ме интересува дали ми е враг или приятел.” Това се казва във видео на организацията в Интернет.

Ола Сюлейман обяснява, че когато правителството губи контрол върху някой район, той е напълно унищожаван. Никой друг не извършва спасителни мисии в тази части. “Въпреки че други организации осигуряват медицинска помощ, никой друг не превозва ранените от бомбардираните райони до центровете за спешна медицинска помощ.”

По данни на “Белите шлемове”, спасените от организацията след атентати, въздушни удари и обстрел, са 21 976 (към юли 2015). Най-новата цел е да наберат средства, с които да се подобни медицинското обслужване и да се купи ново оборудване на доброволческите екипи. Досега заради лоша екипировка са загинали 84 души от организацията.