Израелската армия разруши сирийски бежански лагер

150720-golanИзраелската армия щурмува лагер за разселени сирийци в близост до граничната линия между окупираната от Израел територия на Голанските възвишения и Сирия. За това съобщават сирийски активисти, цитирани от сайта Electronic Intifada.

Бежанският лагер Ал Шахаар се намира в близост до Джабата ал Кашаб, сирийски град в провинция Кунайтра. Районът се контролира предимно от сирийски опозиционни сили, борещи се срещу правителството на президента Башар Асад.

В лагера спасение са намерили цивилни, бягащи от сраженията между опозиционните сили и режима в южната част на Сирия. След израелското нападение, бежанците ще трябва да потърсят място в Джабата ал Кашаб, съобщава изданието “Ал Араби ал Джадид”.

След указания на израелската армия бежанците да напуснат лагера, са били разрушени палатки. За това съобщава сирийския сайт Suriya Mubasher. “Израелските войници са влезли в лагера Ал Шахаар, придружени от бронирани превозни средства. След като на хората им е казано да се евакуират, израелците унищожиха палатките и се оттеглиха.”, пише сайтът, цитиращ свидетелства на местни хора.

Въпреки че Израел твърди, че е неутрален наблюдател в сирийската гражданска война, започнала като народно въстание срещу режима на Асад през 2011, Тел Авив редовно се намесва в Сирия.

Израелските военновъздушни сили бомбардират Сирия няколко пъти от началото на гражданската война. През 2013 година депутат в израелския парламент заяви, че тези удари нямат за цел да засилят анти-правителствените сили в Сирия.

Независимо от това, израелски въздушни удари най-често попадат върху сирийски правителствени сили или бойци на Хизбулла, които се сражават в подкрепа на Башар Асад. През януари израелски ракети убиха 6 членове на Хизбулла в сирийската част на Голан. Иранският генерал Мохаммад Али Аллах-Дади също беше убит тогава.

Междувременно, за да не закачат друзите в Сирия, Израел предоставя медицинска помощ на крайни фракции като Фронт ал Нусра. Друзите, които са малцинство в Сирия, имат голямо присъствие в Ливан и Израел, включително имат и право да служат в израелската армия. В Сирия, друзите населяват главно южната част на страната и предимно град Суейда, който се намира в близост до фронтовата линия при Кунайтра, контролиран от Фронт ал Нусра.

Камал ал Лабуани е политик, член-основател на Сирийския национален съвет, анти-правителствена група в изгнание. В допълнение към посещение в Израел, Ал Лабуани предложи сирийските претенции към Голан да бъдат изоставени в замяна на израелска подкрепа срещу режима на Асад.

Като част от неговото предложение е Голан да се превърне в територия, контролирана от международната общност. Ал Лабуани обсъжда възможността за създаване на зона забранена за полети от Израел и евентуално подписване на мирен договор след падането на Асад.

Коментарите на Ал Лабуани не останаха без критики в сирийската опозиция.

Говорейки пред сайта Syria Deeply, сирийският активист, базиран в Маждал Шамс (един от сирийските градове, попаднали под израелска окупация в Голан), заяви: “Ние не се разбунтувахме срещу потисничеството на Асад, за да легитимираме израелската окупация. Израел и сирийският режим за нас са сходни, когато става дума за престъпления и убийства.”

В коментар за йорданския всекидневник “Ал Араб ал Яум”, журналистът Абдел Бари Атуан пише за предложенията на Ал Лабуани, че те “не са били консултирани със сирийския народ”. Според Атуан казаното от Ал Лабуани е “подарък за Асад” и инструмент, който режимът ще използва в реториката си срещу сирийската опозиция.

Десетки членове на сирийски опозиционни фракции също застанаха срещу изказванията на Ал Лабуани в петиция, според която “Свободата, идваща от врага, не е свобода.”

Междувременно, Израел удвои усилията си за колонизиране на Голан, докато светът е фокусиран върху кръвопролитията в останалата част на Сирия. Съвсем наскоро, израелското правителство опрости 132 милиона дълг към държавата на заселници в Голан. Това съобщи Times of Israel.  Министерство на образованието на Израел също призовава повече студенти да се включат в училищата, базирани в Голан, а министърът на образованието Нафтали Бенет, който е и лидер на ултранационалистическата партия “Еврейски дом”, наскоро призова светът да признае “израелския суверенитет над Голанските възвишения”. Според резолюция 242 на СС на ООН от 1967 Голан е част от окупираните арабски територии, от които Израел е длъжен да се изтегли.

Intidar/Electronic Intifada/Al Araby al Jadeed/Ynet