Класово разделение създава напрежение в редиците на “Ислямска държава”

SYRIA-CONFLICT-KURDS-TURKEY-REFUGEESВ главния град на самопровъзгласилата се “Ислямска държава” (ИД), Ар Ракка, между т.нар. мухаджирийн, чуждите бойци, дошли да се бият в името на джихада, и местните сирийци под тяхна власт.

Сирийците, успели наскоро да избягат от града в съседна Турция, разказват в детайли състоянието на дискриминация и напрежение между новодошлите чужденци, присъединили се към “халифата” и местните жители.

Хиляди чуждестранни бойци се присъединяват към редиците на ИД в Сирия, избрали Ар Ракка за свой нов дом, откъдето да изградят държавата си.

Но докато новите попълнения разпространяват снимки на утопично съществуване в халифата, показващи луксозни стоки и престиж, местните жители разказват, че чужденците са окупирали града и разглеждат домакините си като втора класа граждани.

Един от избягалите граждани на Ракка, Уисам (името му не е истинско), разказва пред сайта Middle East Eye, че се страхува да каже самоличността си, заради възможните репресии от “спящи клетки” в самата Турция. Уисам описва страха, завладял местните жители, както и взаимното недоверие и подозрение, проникнали в града.

Той казва, че местните жители са постоянно подложени на тормоз и разпити от групи от чуждестранни бойци, които са недоверчиви към умерените сирийци. В Ракка действат специални бригади и религиозна полиция.

“Те влизат в интернет кафетата и търсят за някой, с когото да се заговорят. Конфискуват телефона ви на улицата и проверяват контактите ви в него.”

Местните сирийци съобщават и за нарастващото богатство и дискриминацията между новодошлите и местните. Чуждестранните бойци получават двойно повече и дори тройно в сравнение с местните, според данни на сирийската антиправителствена и антиджихадистка група “Мълчаливото изтребление на Рака”.

  • Прочетете интервю с един от основателите на активистката група “Мълчаливото изтребление на Рака” – за живота под контрола на “Ислямска държава” – в сайта Actualno.com

Чуждестранните бойци живеят в лукс, за сметка на местните сирийци.

Активистите съобщават, че бойците на ИД са снабдени с всичко необходимо в новия си живот, включително безплатен ток и здравни услуги.

“Единствените критерии за тях да получат специални услуги е, че са “мухаджирийн” – бойци отвън”, обяснява активиста Сармад ал-Джилани. “Чужденците плащат в долари, а местните жители в сирийски лири.” Цените се увеличават, както и основните стоки и наеми.

“Имa голямо недоволство в града.”

В Ракка вече се разнасят и вицове по този случай: египтянин говори с майка си, която го моли да се завърне у дома. “В Египет съм чистач на обувки. В Ракка съм принц и моят син ще бъде син на принц.”

В социалните мрежи сирийци разпространяват снимки на бойци от ИД, които употребяват големи количества храна, която дори бива изхвърляна, докато в същото време сирийци се редят на опашки за хляб.

От своя страна, членове на ИД, които са се преместили в Ракка, се хвалят онлайн за хубавата храна и високото качество на живот в новата си “столица”.

Тъй като хиляди сирийци напускат домовете си, бягайки от насилието, новодошлите бойци заемат техните къщи, останали свободни. Според активисти в Ракка някои семейства в по-хубави квартали дори са били изгонвани със сила, за да направят място на чуждестранните семейства.

Изследователят в Middle East Forum, Айман Джауид ал Тамими, който документира материали за бойците, казва, че град Ракка се е преварнал в “сборен център” за чуждестранни бойци, чиито приоритет е не да освободят сирийците от диктатурата, а за да наложат нова под формата на “халифат”. И въпреки някои опити за интеграция, огромният наплив от чужденци събужда голямо негодувание, което вероятно скоро ще разклати отвътре редиците на джихадистите.